Србија

ЕКСКЛУЗИВНО: Поред мигова 29, Србији од Белоруса стиже ВЛАДАР НЕБА, С-300!

Поред 12 врхунских „мигова 29“, Србија договара испоруку једног од најмоћнијих ракетних система на свету који би беспрекорно штитио небо Србије
После набавке шест „мигова 29“, који би ускоро из Русије требало да стигну у нашу земљу, државни врх Србије преговора и о још једној одличној понуди, овога пута из Белорусије.

Како Информер пише, Србија би требало да добије 12 „мигова 29“ из Белорусије, а како Србија Данас ексклузивно сазнаје од одлично обавештеног извора, Србија би поред мигова требало да добије један од најмоћнијих ракетних система.

Реч је о донацији врхунског ракетног система С 300, велике разорне моћи, коју би Србија требало да добије од Белорусије. Овај систем је некада Белорусија добила од Русија, а сада би требало да се нађе међу редовима наше опреме. Сагласност коју је Белорусија затражила од Русије је одобрена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пун погодак

Војно-политички коментатор „Политике“ Мирослав Лазански каже да би набавка још 12 „мигова 29“ била пун погодак за нас.

То је одличан политичко-економски потез! Са нових 12 најсавременијих „мигова 29“, уз постојећих десет, имали бисмо озбиљну авијацију и скоро две пуне ескадриле. Могли бисмо да кренемо у обуку од по три пилота за сваку летелицу и тако бисмо имали авионе не само за заштиту неба већ и за озбиљан развој ловачке авијације. Руска војска данас највише користи „сухоје“, а и Белоруси их сада све више набављају… „Мигови 29“ којима су доскоро летели су јако добро очувани и одлична су прилика за Србију- подвлачи Лазански.
Из Министарства одбране саопштили су да ће министар Зоран Ђорђевић данас боравити у званичној посети Белорусији, где ће са тамошњим колегом Андрејем Алексејевичем Равковим разговарати о сарадњи наше две земље.
НАМЕНА И КАРАКТЕРИСТИКЕ

– Први ракетни ПВО систем средњег домета С-300 намењен је за одбрану важних административних, индустријских и војних објеката од напада из ваздуха авионима стратешке и тактичке авијације, као и крстарећим и аеробалистичким ракетама. Овај систем постао је основа противавионских ракетних јединица противваздушне одбране СССР-а од 1975. године.

– Суштинска карактеристика система је вишеканалност која омогућава истовремено гађање неколико циљева (што је од посебног значаја код одбијања масовних напада непријатељске авијације и крстарећих ракета), као и високи степен мобилности.

– Нови противавионски ракетни систем могао је за највише 5 минута заузети положај за дејство или се развити на новој позицији за деловање директно из маршевског поретка.

– С-300 може да гађа циљеве који лете из било ког правца. Растојање на којем комплекс делује износи до 150 км, минимална висина гађања циља је 10 м, максимална – је практично плафон примене борбених авиона.

Дакле, овај комплекс, у стању је да врло ефикасно брани објекте и војску од било каквих средстава за нападе из ваздуха, на основу чега можемо закључити да ће српско небо у потпуности бити заштићено.

Извор: Srbija Danas/М. Obradović