Издвајамо Свет

ЕЛИТА У ПАНИЦИ: Трамп обећао да ће зауставити фармацеутску индустрију у “убијању грађана“!

Новоизабрани председник Доналд Трамп је оптужио фармацеутску индустрију да убија америчке држављане и да се већ деценијама “извлачи с тим.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У храбром потезу, Доналд Трамп је у среду обећао да ће фармацеутским компанијама сузбити могућност да превише наплаћује лекове– говорећи да ће се под његовом владавином догодити велике промене које ће донети корист јавности.

Након његове примедбе, “Исхарес Насдаq Биотецх ЕТФ” је пао за 4 одсто и био је на путу за највећи дневни пад од краја јуна. Трамп је напао и друге индустрије које превише коштају владу, али је имао само неколико јавних изјава о ценама лекова откако је изабран.

Након свог обећања на конференцији за новинаре, “АРЦА” је пала за 2 процента, “Пфизер Инц” за 2,6 процента, а “Јохнсон & Јохнсон” за 1 проценат. “Биотецх Гилеад Сциенцес Инц” је пао 2,3 процента.

Фармацеутска индустрија је две године на ивици по питању потенцијала за већи притисак владе на цене, након оштрих повећања трошкова неких значајних лекова. Влада такође истражује превелику потрошњу “Медицаид-а” и “Медицаре-а” на “Мyлан ВБ” алергијски третман ЕпиПен.

Трампова кампања је укључивала и омогућавање “Медицаре” програма здравствене заштите у преговорима са фармацеутским компанијама, које закон тренутно забрањује, а такође је рекао да ће олакшати и увоз лекова по јефтинијим ценама.

“Ми ћемо започети лицитацију. Сачуваћемо милијарде долара временом“, рекао је Трамп.

“Медицаре”, која покрива више од 55 милиона старијих или хендикепираних Американаца, троши стотине милијадри долара на лекове сваке године.

Индустријска трговинска група Фармацеутска истраживања и произвођачи из Америке, није имал непосредан коментар.

Даниел О’Деј, директор “Роцхе Пахармацеутицалс”, одсек “Роцхе Холдинг АГ”, је рекао у интервјуу за “ЈП Морган Хеалтхцаре” конференцији у Сан Франциску, да је компанија фокусирана на иновације и улагања у истраживања.

Раст цена у протеклих неколико година је био “одговоран“ за све, рекао је он.

 

Извор: Wебтрибуне.рс