Издвајамо Србија

ЕПИЛОГ ЦРНОГОРСКОГ ЈАВАШЛУКА: Оптужени признали кривицу, Дикића чека суђење!

Већина окривљених потписала споразум о признању кривице
Група српских држављана, која је ухапшена 16. октобра прошле године због сумње да је припремала терористичке нападе у изборној ноћи у Црној Гори, потписала је са Тужилаштвом споразум о признању кривице, а бившег шефа српске Жандармерије Братислава Дикића чека суђење, пише подгоричка Побједа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Позивајући се на своја сазнања лист пише да је већина окривљених потписала споразум о признању кривице и ускоро ће се наћи пред судом.

Тужилаштво међутим не жели нагодбу са Братиславом Дикићем, бившим командантом српске Жандармерије, јер се сумњичи да је требало да буде кључни координатор акције испред зграде Скупштине Црне Горе, наводи овај подгорички дневник.

Остали из тринаесточлане групе пристали су на казне од три до пет месеци затвора. Коначну реч о споразуму даће веће Вишег суда, којем ће бити достављене нагодбе са окривљенима.

Како се наводи у документима Тужилаштва, криминалну групу која је требала да изазове крвопролиће оформили су двојица руских држављана Едуард Широков (45) из Чита и Владимир Попов (36) из Кирганстаја.

У време планирања напада били су у Београду и договарали са Александом Синђелићем детаље акције која би водила до крвопролића на подгоричким улицама.

Синђелић је признао да је по њиховом налогу врбовао људе који су требали да се окупе испред парламента, изазову хаос, насилно уђу у ту институцију, пуцају у грађане, а након тога ликвидирају тадашњег премијера Мила Ђукановића.

У читаву акцију укључио је Дикића, који је требало да контролише протестанте испред Скупштине.

Наредних седмица очекује се изручење двојице српских држављана Немање Ристића и Предрага Богићевића, који се проширеном наредбом за спровођење истраге терете да су били укључени у припремање терористичких напада.

Српском Министарству правде уручена је молба за њихову екстрадицију.

Због учешћа у припремању терористичких напада у притвору су: Братислав Дикић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић, Србољуб Ðорђевић, Александар Чуровић, Александар Алексић, Никола Ðурић, Синиша Ћетковић, Дејан Станојевић, Милош Аћимовић, Ивица Матић и Перица Андрић.

Извор:Танјуг