Србија

Ево како је свет реаговао о возу на релацији Београд-Косовска Митровица

Светске агенције известиле су у усботу увече о заустављању воза, који је из Београда после 18 година кренуо за Косовску Митровицу, преносећи реакције из Београда и Приштине уз оцену да је суботњи догађај уследио после тензија које су почеле са случајем Рамуша Харадинаја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Агенције примећују да је воз произведен у Русији и да је богато украшен српским националним и верским мотивима, фрескама, као и да је на 20 страних језика, укључујући албански, написано „Косово је Србија“.

АП наводи да је заустављање воза изазвало „драматичну ескалацију тензија између бивших ратних непријатеља“.

АП и АФП преносе да је српски премијер Александар Вучић наложио да се воз заустави у Рашки наводећи да су косовски Албанци покушали да минирају пругу и цитирају његову изјаву да је то учинио „како би избегао конфликт и спасио животе“.

Вучић је на ванредној конференцији оптужио Приштину да је планирала да ухапси машиновођу и путнике из воза и упозорио косовске Албанце да не нападају Србе на Косову, јер „Србија неће дозволити те нападе“.

– Послали смо воз, а не тенк – преноси АП речи српског премијера.

Такође се наводе и изјаве косовских званичника који су рекли да воз не може да уђе на Косово као и да се Приштина обратила Европској унији и САД због „забринутости“.

АП оцењује да је до данашњег спора дошло услед већ повишених тензија између Београда и Приштине након недавног хапшења лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја у Француској који се налази на потерници Србије.

Слично констатује и АФП наводећи да инцидент са возом коинцидира са настојањима Србије да јој Харадинај кога оптужује за ратне злочине буде изручен из Француске.

Француска агенција примећује и да су односи Београда и Приштине „на најгорем нивоу“ од потписивања „историјског“ Бриселског споразума 2013. године.

Суботњи догађаји десили су се у тренутку растућих тензија између Београда и Приштине, наводи Ројтерс уз подсећање на случај Рамуша Харадинаја који је ухапшен у Француској и чије изручење Србија тражи.

Извор: Tanjug/ Vestionline