Здравље Издвајамо

ЕВО КАКО ЛЕЧИ КУБАНСКА ВАКЦИНА ПРОТИВ РАКА ПЛУЋА: Не чини чуда, али многима помаже да остану живи

Пре тачно годину дана чувена кубанска вакцина против рака плућа цимавакс стигла је у Србију. Након почетне еуфорије и незапамћеног броја оболелих заинтересованих да приме овај лек, почело је лечење одабраних пацијената, чији се идентитет чувао у најстрожој тајности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Четворо од 23 пацијента у четвртом стадијуму аденокарцинома плућа, за који се прогнозира само шест месеци живота, а који су прошлог новембра започели лечење „цимаваксом” у КБЦ „Бежанијска коса” је преминуло.

Преосталих 19 је преживело, а њихова болест данас је у различитим фазама, стоји у извештају овог клиничког центра од 22. септембра 2016. године.

Како се наводи у документу, сви пацијенти су добијали вакцину и хемотерапију и имали су око 63 године када су започели ту врсту лечења. Њих 13 примило је од новембра прошле године четири циклуса цитостатика, док је њих десеторо имало за две више. Према истим подацима, 12 њих добило је пет доза „цимавакса”, осморо 10 доза, док је троје примило преко 10 доза, а тренутно су у фази добијања 12. и 13. дозе.

Према извештају, сви преживели су добро поднели „цимавакс” и нису регистровани већи нежељени ефекти. Једна пацијенткиња добила је оштећење слуха, за шта лекари мисле да је последица примене цитостатика. Код деветоро пацијената је после годину дана примене „цимавакса” регистрована стабилизација рака плућа, код троје делимичан одговор на терапију, код седморо се болест проширила, а четворо је умрло.

Др Сања Костић, онколог у КБЦ „Бежанијска коса”, која је укључена у примену вакцине, каже да су резултати добри.

– У највећем броју случајева аденокарцинома плућа у четвртом стадијуму, када се очекује преживљавање од три до шест месеци, регистрована је стабилизација болести. Код мањег броја пацијената уочено је смањење туморске масе, а код свих знатно побољшање квалитета живота. Није било озбиљних нежељених реакција, осим отока на месту убода. Четворо оболелих је умрло. Али не од вакцине или цитостатика, већ од природног тока болести – објаснила је др Костић и додала да се наставља тај вид лечења, да се пацијенти могу и даље пријавити, а критеријуми су исти као прошле године.

Проф. др Бранислав Перин, директор Института за плућне болести Војводине, на којем се такође примењује „цимавакс”, рекао је да имају сличне резултате као колеге у Београду.

– Наших десетак пацијената већ је прошло циклус хемотерапије и вакцине, а неколико њих сада прима само „цимавакс”. Још је рано за закључке. Неопходно је да пацијенте пратимо наредних шест месеци до годину, па да њихово стање упоредимо са стањем болесника који су лечени само цитостатицима – навео је он.

Критеријуми Министарства
Према подацима Министарства здравља, критеријуми да оболели уопште уђу у програм примања „цимавакса” су да имају четврти стадијум аденокарцинома плућа и да њихове анализе показују да су негативни на рецептор такозваног епидермалног фактора раста, али да морају да имају одређену количину тог фактора у крви.

 

Извор: Београд.ин