Издвајамо Србија

ЕВО КАКО МУФТИЈА СРБИЈАНСКИ ПЉУЈЕ ПО НАШЕМ ПИСЦУ: Андрић је мрзео и себе и друге!

Након групе бошњачких интелектуалаца, и Абдулах Нуман испрозивао нашег нобеловца, оптужујући га да не воли муслимане

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иво Андрић не воли муслимане! Он је само себе волео. Или мрзео, па онда тако и све друге, скандалозна је изјава муфтије србијанског Абдулаха Нумана.

Како је Курир писао, бошњачки „интелектуалци“ су на промоцији књиге Русмира Махмутћехајића „Андрићевство: Против етике сјећања“ напали српског нобеловца, упоредивши га са Адолфом Хитлером, а његова дела прогласили геноцидним.

Муфтија Нуман, иначе рођени Србин, који је као 19-годишњак преузео ислам, каже за Курир да су такви напади сувишни, али да је тачно да Андрић није верно приказивао историјска збивања.

Сусрет у парку

– Андрић је лепо писао, али што се тиче историјских чињеница, он се с њима играо! Сретали смо се у Пионирском парку у Београду и стекао сам утисак да не воли муслимане! Мислим да никога није волео! – каже Абдулах. С друге стране, муфтија напомиње да је свестан да ни Андрић многим муслиманима није био драг.
– Једно је како муслимани схватају Турчина, а како Срби, па не чуди што се некима није допадало како је писао о Турцима, према којима они осећају неку врсту солидарности – сматра Абдулах. Иако муфтија мисли да је Андрић извитоперио неке историјске догађаје, он каже да је погрешно закључити, читајући његова дела, да је он расиста.

Писање историје

– Не могу да кажем да је расиста зато што је написао књигу. То је књижевност. Али, исто тако, не треба ни све догађаје у књизи схватити као историјске и узимати их здраво за готово – закључује муфтија, који није желео конкретно да одговори осуђује ли скандалозне нападе групе Бошњака на Андрића.
– Напади на Андрића, који више није жив, празне су приче и губљење времена. Касно је причати о било коме ко је отишао са овога света. Уосталом, ако се некоме не допада његова књига, нека напише своју – закључује муфтија.

Оплео и по Добрици
ЋОСИЋ ЈЕ ПСОВАО МАТЕР СВИМА

Муфтија Нуман каже да није само Андрић био велики националиста, већ да је то био и Добрица Ћосић:
– Ћосић је био велики писац, а онда је, после Титове смрти, почео да псује матер свима и постао велики националиста!

Глас разума Владика СПЦ Атанасије Ракита
ОПАСНЕ КЛЕВЕТЕ

Епископ бихаћко-петровачки Атанасије Ракита за Курир наводи да је изненађен и забринут због поређења Андрића с Хитлером, али и тврдњи муфтије србијанског да је чувени писац мрзео и себе и друге.
– Да сам раније умро, не бих знао да би овако нешто могло да се појави о Андрићу. Зар би човек који је мрзео себе могао да буде онакав стваралац?! Запрепашћен сам, али и веома забринут због оваквих изјава. Уместо да се трудимо да успоставимо комшијске и братске односе, ми слушамо овакве ствари. Заиста сам забринут, али нећемо одустати од рада на пријатељским односима иако је то дуг и сложен посао. Иначе, очигледно је да ове оцене долазе с лошом намером. Заправо, то нису оцене, то су клевете – каже Ракита. Додаје још да је одувек волео да чита Андрића, али не само као писца већ и као уметника, историчара, мудраца:
– Андрић је велики познавалац историје Босне и менталитета људи на овом простору и зато мислим да су све данашње оптужбе на његов рачун интелектуални нонсенс.

Извор:Курир.рс/Ружица Кантар