Србија

ЕВО ШТА СЕ СВЕ МЕЊА ОД ДАНАС: Удар на пушаче и бахате возаче, а то је само почетак!

Скупље цигарете, већи минималац, нема више повраћаја ПДВ на беби опрему, каснији одлазак у пензију, удар на бахате возаче, управници у стамбеним зградама… само су неке од новина које почињу да важе од ове године, а неке већ од данас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поскупљују цигарете

Акцизе на цигарете од данас су повећане за 2,28 динара, тако да акциза по пакли износи 64 динара, предвиђено је изменама и допунама Закона о акцизама.

Календаром акцизне политике је предвиђено да се до 2020. године сваких шест месеци акциза повећава за 1,5 динар.

Како је раније речено из Владе Србије, законске измене не ти требало да изазову нежељене поремећаје на тржишту, а требало би да обезбеде произвођачима и увозницима цигарета неопходну предвидивост пословног окружења, које ће, на крају, обезбедити Србији стабилност акцизних прихода у наредном периоду.

Кафа стара цена, алкохол и нафта поскупљују крајем јануара

Измене закона о акцизама се односе на прераду, пржење и паковање кафе, односно акцизе ће се сад односити на све учеснике у производњи, али износ акциза неће бити мењан и кафа неће поскупети.

Од 1. јануара 2017. не предвиђа се повећање износа акцизе на алкохолна пића, већ ће се крајем јануара, сагласно овом закону, извршити редовно, годишње усклађивање износа акцизе на алкохолна пића са индексом потрошачких цена у 2016. години. Исто важи и за безоловни бензин, гасна уља и течни нафтни гас.

Укида се повраћај ПДВ за беби опрему

Ове године биће укинут повраћај ПДВ за куповину хране и опреме за бебе, али тек након усвајања Закона о финансијској подршци породици с децом којим ће бити предвиђена једнократна исплата накнаде за куповине опреме за бебе.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, изјавила је раније да ће бити процењена вредност повраћаја ПДВ-а који су родитељи захтевали, и да ће се на основу тог износа дефинисати нова надокнада коју ће породице добијати, а која ће бити доступна свима.

Она је навела и да захтев за повраћај ПДВ-а нису подносили сви родитељи, али да ће новим законом ипак сви добити ту новчану накнаду.

Повећан минималац

Минимална цена рада у Србији у 2017. години биће 130 динара.

Ова измена доноси минималац који је за девет динара већи по часу од досадашњег, што значи да ће радници уместо месечне зараде од 21.054 од 1. јануара 2017. примати 22.620 динара.

Нови услови за одлазак у пензију

Старосна граница за одлазак у пензију за жене подиже се од данас за шест месеци, предвиђено је новим одредбама о условима за одлазак у старосну пензију. То значи да ће у 2017. години жене одлазити у пензију са навршеном 61 годином и шест месеци и најмање 15 година стажа осигурања.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) саопштио је раније да ће се услови за пензионисање жена који се односе на године живота постепено ће се померати до 2032. године, када ће жене у пуну старосну пензију одлазити са навршених 65 година живота, док за мушкарце важе исти услови, односно 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Мушкарци и жене могу да остваре право на старосну пензију са навршених 45 година стажа, без обзира на године старости.

Возачи опрез!

Од ове године возаче у Србији чекају бројне новине. Осим мањих умањења новчаних казни за неке саобраћајне прекршаје, новине предвиђене предлогом допуне Закона о безбедности у саобраћају, удариће по џепу пре свега бахате возаче, али би требало у многоме да допринесу безбедности у саобраћају.

Примера ради, за некоришћење ауто-седишта за децу мораћете да издвојите око 1.000 евра, а невезивање на задњем седишту коштаће вас 5.000 динара.

С друге стране, већина измена би требало знатно да унапреди безбедност у саобраћају, па тако возачи почетници неће смети да возе „бесна“ кола, а возачима са преко 2 промила алкохола у крви ће бити одузимана возила. Такође, нову биометријску дозволу мораћете да извадите до јуна наредне године.

Нова електронска здравствена књижица

Од 1. јануара 2017. године РФЗО више неће издавати и оверавати „старе“ папирнате здравствене књижице.

– Грађанима којима су пре 1.јануара 2017. године оверене старе здравствене књижице, а поднели су захтев за нову здравствену картицу, могу да се лече на основу тих књижица и то до истека овере, односно до уручења здравствене картице.

Онима којима је истекла овера старе књижице, а поднели су захтев за нове, лечење оставрују са потврдом коју су добили приликом предаје докумената – објашњавају у РФЗО.

С обзиром на то да је настао потупни хаос због издавања нових књижица, и да нису сви стигли да је набаве у предвиђеним роковима, РФЗО је одлучио ће деца, труднице, породиље и пензионери моћи да иду код лекара и узимају лекове на рецепт и са старим, папирним, књижицама које нису оверене, све док им не стигну нове здравствене исправе.

Шта се све мења у вашој згради

Од ове године почиње да важи и Закон о становању. Он предвиђа драстично високе казне за власнике станова, професионалне управнике и стамбене заједнице у зградама, чији износи иду од 5.000 до чак два милиона динара. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нове личне карте

Рок за замену старих папирних личних карата за нове биометријске истекао је 31. јануара. Последњих дана децембра у полицијским станицама шиорм Србије биле су огромне гужве за замену овог документа, иако је замена почела још 2008. године.

Најгоре би могли да прођу пензионери, јер без нове личне карте неће моћи да подигну пезније.

Александар Вулин, министар за рад, апеловао је на најстарије да се потруде да замене личне карте у што краћем року.

– Имамо информације да велики број наших најстаријих суграђана није још заменио личне карте, истичу им, и молим вас да подсетите најстарије суграђане да мењају личне карте, да узму биометријске, јер иначе неће моћи да испуњавају све што им је потребно – рекао је министар пре неки дан.

ТВ претплата и даље

Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине финансираће се у наредне две године и из државног буџета и од таксе од 150 динара, утврђено је изменама закона које је пред крај године усвојила Скупштина Србије.

Та решења прецизирана су усвојеним изменама закона о јавним медијским сервисима и о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис.

 

 

Извор:Блиц