Издвајамо Свет

ГДЕ ГОД ТРЕБА НАПРАВИТИ ХАОС ОНИ СУ ТУ: Британци спремају заверу да сруше Трампа…

Британска разорна Брегзит политика се одиграва кроз ново америчко председништво Доналда Трампа. Чини се да је фракција унутар британског политичког естаблишмента, која се противи томе да Британија напусти Европску унију, удружила снаге са америчким обавештајним колегама да спутају Трампову нову администрацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Спутавањем Трампа, британска фракција која је за ЕУ, би заузврат постигла ударац против могућег билатералног трговинског споразума између САД-а и Британије. Такав билатерални трговински споразум је од виталног значаја преживљавање Британије изван ЕУ после Брегзита. Ако би се настајући трговински односи САД-а и Британије саботирали тако што ће обесправити председника Трампа, онда би Британија нужно морала да се врати на поновно удружење са Европском унијом, што је управо оно што моћна британска фракција жели.

Оно што уједињује анти-Трамп снаге са обе стране Атлантика је то да имају исти атлантистички, про-НАТО поглед на свет, који је темељ америчке хегемоније над европским и англо-америчким глобалним финансијама. Овај атлантистичка перспектива је жестоко против Русије, јер независну Русију под председником Владимиром Путином види као препреку глобалног поретка англо-америчке доминације који предводи САД.

Долазећи амерички председник Доналд Трамп је изразио равнодушност према НАТО-у. Ове недеље је поновио коментаре у којима је овај војни савез назвао “застарелим.“ Трампова виђења су, без сумње, разлог за велику забринутост међу Америчким и Британским атлантистима.

Сада испада да су британске државне обавештајне службе умешане много дубље у операцију прљавих трикова да се оклевета Трамп, него што се то раније процењивало. Британско учешће настоји да потврди наведену атлантистичку анализу.

Операција прљавих трикова, коју надзиру америчке обавештајне службе и неки медији, је изгледа усмерена да подривање Трампа и, можда, чак и да доведе до његовог опозива.

Бивши британски МИ6 агент, Кристофер Стил, који је аутор најновијих сексуалних оптужби против Трампа, је првобитно пријављен да самостално ради за америчке политичке партије. Међутим, сада се чини да Стил није деловао као независни консултант Трамповим политичким противницима током америчких избора, како су медији настојали да укажу.

Британски лист Индепендент је недавно известио да је Стилов такозвани “Руски досије“ – у ком се тврди да је Кремљ уцењивао Трампа преко снимака сексуалних оргија – прећутно добио званичну британску подршку.

Та подршка је стигла на два начина. Прво, како наводи Индепендент, бивши британски амбасадор у Русији, Ендру Вудс, је наводно уверио америчког сенатора Џона Мекејна да су оптужбе у досијеу руске уцене против Трампа биле веродостојне.

Други начин на који је Британија подржала Руски досије је тако што је новоименовани шеф МИ6, Алекс Јангер, искористио материјал његовог бившег колеге, Кристофера Стила, у припреми за свој први говор као шефа британске обавештајне службе.

Неколико обавештених аналитичара је одбацило Руски досије као аматарску превару, истичући његове нејасне гласине, чињеничне грешке и упитни формат који није типичан стандард обавештајног рада. Исто тако, и Доналд Трамп и Кремљ су категорички одбацили ове тврдње као измишљену бесмислицу.

Док већина америчких медија нису објавили детаље Трампових наводних рандевуа, и иако су рекли да информације “нису потврђене“ и да се “не могу верификовати,“ ипак је велика медијска заступљеност дала широку репортажу о овој причи, која је тако усмерила пажњу јавности на интернет верзије “сензационалних“ тврдњи.

Обавештајне службе, укључујући и директора Националне обавештајне службе Џејмса Клапера и шефа ЦИА-е Џона Бренана, су прикачиле двострани Руски досије у својим одвојеним састанцима са одлазећим председником Бараком Обамом и новоизабраним председником Трампом прошле недеље.

Дакле, америчке обавештајне службе, њихове британске колеге и масовни медији су одиграли заједничку улогу у подизању лошег оговарања против Трампа у наизглед кредибилни скандал.

Трамп је жестоко одбацио оптужбе о руској уцени као лажне вести. Али постоје индиције да америчке и британске обавештајне службе – и њихови поуздани медији – не одустају од своје операције прљавих трикова, која има сва обележја освете.

Америчке и британске обавештајне службе изгледа да заједно раде, уз помоћ медија, на јачању климавих тврдњи против Трампа. Тајанствени органи “паралелне државе“ у САД и Британији то раде зато што деле заједничку атлантистичку идеологију која види англо-америчку доминацију над Европском унијом као основу за светски поредак.

Гушење Трампа, било кроз опозив или барем корозивне медијске мрље, ће послужити да се настави атлантистички план.

Али, америчку и британску слику компликује чињеница да је британска премијерка Тереза Меј веома зависна од сарадње и добре воље Трампове администрације како би Британија преживела светску економију изван ЕУ после Брегзита.

Трамп и Брегзит потенцијално значе да атлантистички утицај широм Европе бледи. А то је добра вест за Русију.

 

Извор: Wебтрибуне.рс