Издвајамо Свет

ГЛАС СРПСКЕ СЕ ИПАК ЧУО У АМЕРИЦИ: Премијерка Цвијановић у Вашингтону, ево шта је изјавила…

Фото: Јутјуб

Упркос санкцијама одлазеће америчке администрације која је председнику Српске Милораду Додику забранила улазак у ту земљу и тако спречила одлазак на инаугурацију новог америчког председника Доналда Трампа, глас Републике Српске данас се ипак чуо у Вашингтону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бројним свечаностима и баловима присуствују премијерка Жељка Цвијановић и супруга председника Републике Сњежана Додик.

По доласку у Вашингтон премијерка је изјавила да је поносна што представља Републику Српску. Охрабрен оним што је чуо у Трамповом кабинету, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић каже да ће се брже од очекиваног десити заокрет у спољној политици.

Упркос опструкцијама и уценама да се спријечи долазак председника Републике Српске у Вашингтон, шеф Представништва Српске у Вашингтону Обрад Кесић с добрим вестима дочекао је делегацију Републике Српске, која ће вечерас присуствовати бројним пријемима и баловима, након полагања заклетве новог америчког предсједника.

Премијерка Цвијановић и супруга председника Републике имаће прилику да се сусретну с бројним званицама, члановима Конгреса и личностима из политичког и друштвеног живота САД.

„Грађани Републике Српске очекују и увек су очекивали да њихове институције имају добру сарадњу са свим земљама у свету, посебно са важним државама као што су САД“, рекла је премијерка Српске.

Шеф Представништва Српске у Вашингтону истакао је да ће премијерка и госпођу Додик на пријемима и баловима имати прилику да се упознају с разним представницима нове администрације, члановима Конгреса и многим значајним људима из политичког, друштвеног и економског живота САД.

Кесић је синоћ разговарао и са шефом Трамповог кабинета. Оно што је чуо, каже, охрабрује, и Република Српска има разлог за оптимизам. С одласком Обамине администрације одлазе и ултиматуми, уцене и казне, препричава Кесић, коме је речено да ће заокрет у спољној политици уследити много брже од очекиваног и да ће приоритет бити борба на разбијању оквира изграђеног у време Хладног рата.

„Оно што смо јуче чули је да има доста промена у спољној политици, да се деси него што сам очекивао и то ми је драго.
Мислим да има доста простора да се први пут прихвате легитимни интереси Републике Српске“ рекао је Кесић.

Упитан да прокоментарише какве су процедуре у вези са укидањем санкција председнику Републике, Кесић не жели много да открива, али је оптимистичан да то питање неће дуго остати без одговора.

„Ја сам уверен да ће и то питање врло брзо да дође на дневни ред и мислим да имамо врло добре саговорнике и мислим да ћемо показати врло брзо и кроз друге контакте и ту постоји воља и с њихове и наше стране да се гради међусобна сарадња“, рекао је Кесић.

 

Извор: rs.sputniknews.com