Издвајамо Србија

ХЕРОЈ из ЗАЈЕЧАРА који је од СМРТИ СПАСАО 50 ЉУДИ, учинио још један ПОДВИГ који ће вас ОДУШЕВИТИ (ВИДЕО)

Железничару у пензији Зорану Симоновићу, који је пре непуне две године сигурне смрти спасао 50 путника у возу, обећана је награда, пола милиона динара на предлог тадашњег председника Скупштине града Зајечара, Саше Мирковића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први део суме обећане награде Симоновић је добио већ након месец дана од тренутка незгоде. Међутим, другу половину новца нажалост, како нам је рекао, добио је уз помоћ суда.

„Ишао сам од врата до врата, од градоначелника до председника Скупштине. Желео сам да постигнемо неки договор, да се можда други део ето исплати у ратама. Ја сам свестан тога да је град у тешкој ситуацији и да пара нема. Мени је то јасно. Међутим, мени су сва врата била затворена и ја сам морао те паре да потражим преко суда. И тако је и било, а није требало да дође до тога. Јако ми је жао“, каже Симоновић.

Део тешко добијеног новца Симоновић је донирао Центру за социјални рад.

„Донирао сам онолико колико сам био у могућности. И увек ћу донирати када будем имао. Сваки динар је добродошао, јер и ја живим скромно. Где год и коме год да су новац наменили мени је драго. Било где, само нека је у праве руке“, искрен је Симоновић.

Подсећања ради, Симоновић је „швеђанку“, са 50 путника, којој су отказале кочнице, успео да заустави тако што је изашао кроз прозор и борећи се са чеоним ветром и висећи над провалијом, успео да пређе неколико метара, стигне до платформе и ручно заустави подивљали воз-вагон, тако што је заврнуо чеону славину.

Захваљујући Зорану, воз који је у смрт возио 50 људи, успео је да се заустави свега два километра од дубоке Сврљишке клисуре и спречи да воз, испадне из шина.

 

Извор: Zajecaronline