Издвајамо Србија

ХИЉАДУ бораца ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ се враћа на Балкан, праве КАЛИФАТ у Србији?

Прилив џихадиста повећава опасност од терористичких акција…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако се обистини план САД и Русије да за месец дана војнички поразе Исламску државу у Сирији и Ираку, њихови војници ће се разбежати по целој Европи а они који су у рат отишли са ових простора вратиће се на Балакан.

Према званичним подацима који је недавно изнео словачки шеф дипломатије, са ових простора у ИС је отишло чак 1000 људи који би ускоро могли да се врате.

– Прилив радикализованих џихадиста сигурно би повећао опасност од терористчких акција. Сетите се да је ИС овај простор означио као територију на којој желе да направе калифат, тако да би сигурно наставили са деловањем – каже за портал СрбијаДанас.цом аналитичар Милован Дрецун.

Дрецун објашњава да је ИС већ спремио план за војни пораз у Ираку и Сирији.

-Ако тамо изгубе сву територију коју комутролишу, они планирају да тежиште деловања пребаце на Африку, Азију али и Европу. Посебно ће се трудити да прошире своју идеологију и да индоктринирају друге људе преко друштвених мрежа – каже Дрецун и додаје да чак и када би успео руско-амерички план да војно поразе ИС, требаће много времена да би се та организација истински сломила.

Подсетимо, највећи број бораца ИС са ових простора дошло је са Косова (око 400), на другом месту је БИХ, а затим Србија.

Извор:srbijadanas.com