Издвајамо Свет

ХОЋЕ ЛИ ОСТВАРИТИ СНОВЕ? Курди иду на мировне преговоре у Астану!

Курдски национални савет (КНЦ) најавио је да ће присуствовати у мировним преговорима у Астани, који су планирани за 23. јануар

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

КНЦ је део Националне коалиције сиријске опозиције (СНЦ). Фуад Алико, водећи члан Курдске партије јединства (Yекити), рекао је да су Абдулхаким Башар потпредседник СНЦ и Ибрахим Биро на челу КНЦ позвани на састанак у Астану.

Демократска унионистичка партија (ПYД) и друге групе из области северне Сирије и њихове самоуправе нису позване због противљења Турске која верује да су оне продужетак Курдистанске радничке партије (ПКК) коју сматрају терористичком организацијом.

– Ми, Федерација Северне Сирије састављена од Курда на северу, Арапа, Сиријаца, Асираца и Јермена, сматрамо наше одсуство са тих преговора насиљем – саопштено је у Федерацији.

Федерација сматра да су им њихова борба, жртве, и историјски напредак у политичким и друштвеним нивоима дали право да присуствују на састанку у Астани.

– Осим тога, Сиријске демократске снаге (СДФ) и Јединице народне заштите (YПГ) су снаге које су ослободиле велике делове Сирије од терора, што им даје право да учествују у тој војној нагодби.

Салих Муслим, ко-председавајући ПYД, рекао је за АРА Новости у ексклузивном интервјуу да је циљ Русије под покровитељством разговора проналажење политичког решења за актуелне кризе у Сирији.

– Предстојећи састанак у Астани има за циљ преговаре о могућем решењу сиријске кризе – објаснио је курдски политичар.

– Међутим, одсуство Сиријских демократских снага (СДФ) са ових преговора јесте велика грешка – каже он.

Извор:.srbijadanas.com