Здравље

ХРАНОМ ПРОТИВ ВИРУСА: Конзумацијом ових намирница можете се заштитити од болести!

Med-Foto-pixabay.com
Ових дана грип и вируси владају на сваком кораку, па да бисте и ви избегли ово непријатно стање боље је српечити, него лечити! Зато се на време наоружајте овим намирницама и свакако ћете победити вирусе. Такође, умерена фижичка активност и шетња неће вам бити на одмет, као и избегавање задимљених и загађених просторија!
Бели лук

Бели лук, и његов рођак црни лук, могу помоћи у борби са одређеним бактеријама и вирусима. Ова здравствена својства белог лука резултат су једињења алицина који блокира инфекције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вода

Већина људи највећи део времена током зиме проводи у затвореном простору који због претераног грејања може бити знатно сувљи него што то нашем телу одговара. Без довољно влаге, организам није у стању да се бори са прехладом и осталим вирусима. Врло је важно уносити довољно течности током зимских дана.

Ђумбир

Ђумбир је познат по томе што убрзава циркулацију, загријева, и помаже да прегурамо прехладу у почетној фази. Он такође умањује болове у мишићима (који се јављају током грипа). Али, мање је познато да ђумбир помаже тијелу да убије вирус грипа, као и да подржава имуни систем у борби против инфекција. Ово су открила недавна кинеска и индијска проучавања. Веома је лако додати ђумбир у исхрану. Напросто додате мало насјецканог свјежег или у ђумбира праху у супу, салату и сл. А можете и да припремите ђумбир чај са лимуном, највише коришћено средство против прехлада у западним земљама, али и циједити га у соковник или блендер заједно са бијелим луком и лимуном. Ђумбир је здрав за комплетан организам.

Љута паприка и рен

О улози витамина Ц у одржавању имунитета већ и врапци знају, о томе не треба причати превише. Оно што је мање познато јесте који су најбогатији извори овог витамина. Свјежа паприка, посебно она љута, има знатно више витамина Ц од лимуна и поморанџе који се обично препоручују. Знатно више витамина Ц од лимуна садржи и рен, који још притом сјајно “чисти” запушен нос и синусе! Дакле, навалите на папричице и рен! Осим тога, љута паприка је биљка која убједљиво најбоље побољшава циркулацију у организму.

Шаргарепа

Можда нијесте знали, шаргарепа је природни борац против инфекција. Пошто је веома богата бета-каротином и другим каротиноидима, она помаже рад имуног система тако што помаже тијелу да повећа производњу НК ћелија (ћелија које прождиру бактерије) и Т-ћелија, које су тијелу потребне да се бори против инфекција и микроба. Редовно конзумирање свјеже исцијеђеног сока од шаргарепе донијеће вам повећан унос бета-каротина. Витамин А, којим је шаргарепа богата, такође помаже здрављу дисајних путева. Шаргарепу је пожељно циједити као сок јер се на тај начин могу конзумирати значајне количине.

Природни мед

Мед је много више од “природног заслађивача”. Озбиљна проучавања показала су да има бројна повољна дјеловања на здравље. Оно што је интересантно јесте да има бактерцидно дејство и да уништава бактерије које су чест изазивач посебно хроничних упала синуса и грла. Дјелује и против неких сојева бактерија које су резистентне на антибиотике.
Немојте га додавати у врео чај – то може да уништи нека од његових корисних својстава. Можете да узмете кашичицу и растопите га у устима (користите дрвену илли пластичну) или га додајте у чај када се охлади да буде млак.

Код прехладе је, пре свега, погрешно претерано утопљавање. Ако вас тресе повишена температура, не би требало да носите сувише одеће, покривате се ћебетом и пијете врео чај, јер ће вам температура још више нарасти. Али зато, по могућству треба отворити прозор неколико минута, обући нешто памучно и попити хладну лимунаду.

Ако тек мало кашљете и кијате, не значи да треба одмах да се “прикујете” за кревет. Потпуно мировање омогућава да се у бронхијама и плућима лакше нагомилава слуз, што пре може довести до бронхитиса и упале плућа. Да се то не би догодило, довољна је шетња по кући.

Пожељно је избегавати тешку и масну храну, јер она током варења одузима снагу организму. С обзиром на то да вирус грипа не воли газирану средину, лекари препоручују узимање минералне воде са лимуном, која је истовремено савршени чистач лекова из јетре.

Извор: Opanak.rs
Фото: Pixabay.com