Издвајамо Регион

ХРВАТСКИ ЕВРОПОСЛАНИЦИ БИ ДА МЕЊАЈУ БИХ: Траже хрватску федералну јединицу

Хрватски посланици у Европском парламенту Дубравка Шуица, Жељана Зовко, Ивана Малетић и Маријана Петир предложили су амандман на резолуцију који је сачинио известилац за БиХ Кристијан Дан Преда и предлажу да се БиХ реформише на принципима федерализма.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Будућа уставна реформа треба да узме у обзир принципе федерализма, децентрализације, супсидијарности и легитимног представљања и предузети мере да се поједностави комлексна институционална структура како би се смањили трошкови и повећала функционалност државе“, наводи се у амандману, преноси РТРС.

У амандману који су предложили са колегама из Пољске и Словачке, Европски парламент би требало да позове међународну заједницу да покрене разговоре о уставним реформама у БиХ.

„Позивамо међународну заједницу да покрене разговоре о неопходним уставним реформама које ће обезбедити функционалност и стабилност БиХ. Наглашавамо да је кључно увести механизам који ће обезбедити једнака права свим конститутивним народима, у том смислу је могућа федерализација земље“, стоји у тексту амандмана.

РТРС наводи да је раније данас и у Мостару, на седници Хрватског народног сабора (ХНС) председник Главног савета ХНС Божо Љубић подсетио на декларацију о реформи БиХ на принципима федерализма, коју су усвојили на прошлом заседању. Љубић каже да је циљ федерална јединица са хрватском већином.

„Циљ је административно територијална реорганизација која ће, наравно, укључивати и федералну јединицу са хрватском већином. То је наш трајни циљ од којега не одустајемо“, рекао је Љубић.

Извор:Танјуг