Србија

И Руси се огласили поводом воза! Ево шта су поручили!

Само захваљујући мирољубивости и јаким нервима које је у критичној ситуацији 14. јануара испољило руководство Србије и лично премијер Александар Вучић, није дошло до избијања новог оружаног конфликта у центру Европе, изјавио заменик секретара Генералног савета “Јединствене Русије” Сергеј Железњак, коментаришући инцидент са возом који је из Београда ишао у Косовску Митровицу
По мишљењу руског парламентарца, суботњи инцидент потврђује да се припремају провокације усмерене на супротстављање променама које ће у политици САД и НАТО-а наступити после инаугурације Доналда Трампа.
– Сада, када тим новоизабраног председника САД још није формиран и није на власти, важно је будно мотрити и пресецати дејства која подривају процесе решавања конфликата на Балкану – истакао је Железњак и додао
:
– Хулитељски и демонски звуче изјаве косовских Албанаца да су ’националистички и провокативни’ прикази фресака српских православних светиња на Косову којима је био украшен воз. Руководство Европске уније је 19. априла 2013. године преузело одговорност за сарадњу Србије са косовским Албанцима, и сада треба хитно да предузме све потребне мере како би се обезбедила слобода кретања и заштита права, части и достојанства Срба који живе на територији Косова и Метохије – нагласио је руски посланик.Коментаришући позив да се у Црној Гори организује референдум о сврсисходности њеног чланства у НАТО-у, који су 13. јануара упутили лидери Демократског фронта Андрија Мандић, Небојша Медојевић и Милан Кнежевић, Железњак је ту иницијативу окарактерисао као „важну и благовремену одлуку, на чијој реализацији инсистира сам народ Црне Горе. Према томе, било би недалековидо и неразумно ако би садашња власт у земљи и међународна заједница пружиле отпор одржавању референдума и игнорисале његов резултат“.

Говорећи о новим перспективама развоја руско-америчких односа руски политичар је истакао да је председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин у свом годишњем обраћању Федералној скупштини изразио спремност за сарадњу са новом америчком администрацијом и истакао важност нормализације односа и почетка развоја билатералних односа на темељу равноправности и обостране користи. Председник Русије је том приликом скренуо посебну пажњу на то да „сарадња Русије и САД у решавању глобалних и регионалних проблема одговара интересима целог света“.

– Користим прилику да се обратим мојим америчким колегама, сенаторима и конгресменима са жељом да испоље политичку мудрост и прагматизам, и да не подлежу лукавству појединих балканских политичара који су годинама цинично користили руско-америчке несугласице у циљу задовољавања сопствених властољубивих амбиција, заснованих на криминалу и корупцији, а у неким случајевима чак и на ратним злочинима – нагласио је Железњак говорећи о балканској теми у руско-америчким односима.

Руски посланик је подсетио да су СССР, САД, Велика Британија и Француска чак и у јеку Хладног рата, 1955. године, успеле да постигну споразум којим се дефинише војна неутралност Аустрије и који преко 60 година осигурава њену безбедност и њен процват.

– Данас је очигледно да народи земаља које чине групу Б4 – Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније – теже политичкој и војној независности. За јачање мира у региону је важно да се милионима становника који живе на Балкану омогући да сами одреде своју будућност и да се поштује њихов избор – закључио је заменик секретара Генералног савета странке „Јединствена Русија“.

 

Извор: Информер.рс

loading...
Loading...