Издвајамо Србија

ИДЕМ У РАТ СА СИНОВИМА, НЕЋУ БИТИ ПРЕДСЕДНИК: Шокантна изјава Томислава Николића!

Председник Србије Томислав Николић поручује да је спреман да се повуче са чела Србије и оде у рат са синовима „ако оћутимо Албанцима“! На сугестију да је јавност узнемирена и да позива на смиривање тензија, Николић за КУРИР одговара да не звецка оружјем и да је ЕУ морала да реагује на минирање пруге…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ми не звецкамо оружјем, већ на ту раван пребацујемо уколико буде био угрожен српски народ на Косову и Метохији! И да, рекао сам да ћу и ја, ако треба, отићи у рат, па и моји синови! Овако у разговору за Курир председник Србије Томислав Николић „правда“ своју изјаву да ћемо послати војску на КиМ, коју су представници опозиције жестоко критиковали!

На питање да ли је видео реаговања политичара опозиције, али и званичника ЕУ после његовог говора, Николић је рекао:

То што ради ЕУ је превара

– ЕУ је требало да реагује кад је скоро минирана пруга и кад није дозвољено да прође српски воз. Па ако Јоханес Хан каже да ја не гледам у будућност и да је будућност Србије независно Косово, онда немамо о чему да разговарамо. Онда је он превара за сва времена! И то што ради ЕУ је превара! Србија ће да одбрани Србе на КиМ! И ту постоји потпуна сагласност Владе и председника. А то што сам рекао да ћемо послати војску су закључци Савета за националну безбедност.

На констатацију да су његове изјаве узнемириле људе, каже:

– Људи су се узнемирили на КиМ кад су видели РОСУ. Је ли то део Србије? Јесте! Е, онда смо сви узнемирени.

Упитан да ли све ово има везе с изборима, Николић каже:

– Па, не мислите ваљда да сам ово сам исконструисао. Још нисам ни кандидат. О овоме говорим као председник Србије, а не као кандидат. И стало ми је до живота Срба и на Косову и свуда, а не до рејтинга. И да, рекао сам да ћу и ја, ако треба, отићи у рат, а и моји синови. За време рата у бившој Југославији они су били мали, а за време бомбардовања 1999. мој син Радомир је добровољно отишао у војску, и то пет дана пре бомбардовања. Није имао позив, пријавио се и све време рата био је у униформи. И није био у мојој кући и у мом кабинету, него тамо где је његова касарна измештена. Служио је војску у Рибници, у Краљеву, а били су измештени у ширем региону Краљева, који је сваког дана био бомбардован. Увек родитељ прво себе излаже, а не децу. Српску децу бих да заштитим од свега, а себе не жалим у томе. Међутим, ако нападну на Србе и почну егзодус и убијање, хоће ли Србија да ћути? Ја таквој Србији не бих био председник.

Враћање војске

Николић је рекао и да је по Резолуцији 1244 могуће вратити до 1.000 војника на КиМ.

– Међутим, то никад није затражила Влада Србије, у међувремену су сви високи представници радили на независности. То је наш адут у свим преговорима с Албанцима зашто РОСУ не може да дође на север Косова, јер смо се договорили да и ми не тражимо да наша војска дође тамо.

На питање да ли је то само усмени договор, одговара:

– Нема ту усмено, писмено, ти договори се поштују. Договорили смо се о томе да РОСУ не може да дође, јер смо обећали да нећемо тражити да наша војска дође. Ми обећали усмено, а за РОСУ потписали договор. Погазили су договор и сад имамо много адута за разговоре у Бриселу, где треба да тражимо гаранције да РОСУ никад неће доћи, да ће поштовати споразум, јер онда и ми поштујемо своје обећање да нећемо захтевати од УН да омогуће присуство оружаних српских снага које би чувале верске објекте и српску баштину. Морамо ово одмах да ставимо као тему за разговоре.

НАТО је јуче позвао Београд и Приштину да се уздрже од заоштравања ситуације и покрену дијалог.

Кфор није био обавештен о присуству РОСУ специјалаца на северу Косова у суботу.

– У складу с тренутним уговорима и мандатом Кфор (који произлази из Резолуције УН 1244 из 1999), институције Косова нису у обавези да обавештавају Кфор о размештању РОСУ на северу Косова – рекао је Тањугу званичник НАТО из Брисела.

Бранко Крга
ПОЛИТИЧКО, А НЕ ВОЈНО ПИТАЊЕ

Генерал Бранко Крга, некадашњи начелник Генералштаба Војске СЦГ, није могао да прогнозира да ли Николићева најава може да буде реалност на Косову, јер је то, како наглашава за наш лист, искључиво ствар политике, а не војске.Док сам био на тој функцији, више пута сам разговарао с командантима Кфор о поштовању дела Резолуције који се односи на присуство српских војника на КиМ и сви су ми они одговарали да је то могуће, али да то није војно питање, већ политичко.

Реаговања
Бошко Обрадовић, Двери: Пробудио се из коме

Јасно је да је Вучић у кампањи и да је проваљена намера његовог сулудог и опасног потеза са возом, који је требало да га представи као великог заштитника српског народа. Слично се понаша и Томислав Николић, који се после пет година пробудио из политичке коме и сетио се одбране КиМ

Драган Шутановац, ДС: Кувар са ратишта

Николић се као војвода доказао као кувар на ратишту током деведесетих, док би данас да шаље туђу децу у још један унапред изгубљени рат. Оданде где се због његове политике ишло тенковима, Срби су се враћали тракторима.

Чедомир Јовановић, ЛДП: Позив на нова страдања

Николић је озбиљно угрозио националну безбедност земље. Након деценија ратова проузрокованих политиком која је уништила нашу земљу и због које је стотине хиљада људи изгубило живот, званичници Србије имају обавезу да чувају мир, а не да позивају на нова страдања.

Хашим Тачи
СРБИЈА ХОЋЕ АНЕКСИЈУ СЕВЕРА

Косовски председник Хашим Тачи каже да су провокације Србије део „старог сценарија о подели једног дела Косова“ и оптужио нашу земљу да је спремна да жртвује српске грађане ради политичких и војних циљева.- Србија рачуна на помоћ Русије и зато је воз из Русије кренуо из Београда према Косову. Ништа није случајно, већ је све планирано – тврди Тачи, уз опаску да су „претње ратом“ најбољи доказ о постојању сценарија у Србији који за циљ има анексију, а потом и одвајање дела Косова.

Шешељ трчи пред руду
КОМАНДОВАЋУ ТОМИ КАД КРЕНЕ С ВОЈСКОМ

Лидер радикала Војислав Шешељ каже да се залаже за муњевиту реакцију на свако угрожавање безбедности Срба на КиМ, али да би он мудро сачекао с реакцијама.- Николић је реаговао пропагандно, најавио све унапред и на фанфаре. Да су Срби нападнути, морало би се реаговати муњевито и оштро, а сад не треба додатно уносити напетост. Николићева изјава дошла је у недоба и није уопште паметна. Ја бих сачекао отопљавање односа између Русије и Америке и изборио бих се да се руска војска врати на КиМ – поручује Шешељ.На најаву Николића да ће да поведе војску ако затреба, лидер СРС каже да му неће правити друштво.- Пошто ћу ја у то време бити председник државе и врховни командант, Николићу ћу поверити да поведе јединицу четничких добровољаца. Као командант не могу гацати по рововима – каже Шешељ.

Извор:Курир.рс