Регион

Инцко прети: Додик ће сносити последице због прославе Дана Републике Српске!

Фото: Јутјуб

Председник Републике Српске, Милорад Додик и председавајући Председништва Босне и Херцеговине, Младен Иванић сносиће одговорност за организацију прославе Дана Републике Српске, рекао је за Данас Валентин Инцко, високи представник међународне заједнице за БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Он је у одговору на питање да ли ће због јучерашњег догађаја челници РС на неки начин одговарати, с обзиром на низ осуда тог чина које су дошле како од појединих представника институција БиХ, тако и из међународне заједнице, Инцко је за Данас кратко одговорио: „Све што радимо у животу за собом повлачи последице, а то важи и у овом случају“.

Канцеларија високог представника међународне заједнице за Босну и Херцеговину и амбасада Сједињених Америчких Држава у Сарајеву осудили су прославу Дана Републике Српске јуче у Бањалуци. За разлику од америчке амбасаде, која је експлицитно навела да одговорни за обележавање Дана РС треба да одговарају и сносе последице, портпарол ОХР Марио Бркић је у писаној изјави за Данас истакао да се одлуке Уставног суда БиХ, који је обележавање тог дана прогласио неуставним, морају поштовати. Део стручне јавности обележавање Дана РС, упркос забрани, сматра својеврсним државним ударом.

– Уставни суд Босне и Херцеговине је разматрао усклађеност 9. јануара као Дана Републике Српске са Уставом БиХ. Такође је поништио резултате референдума о Дану Републике Српске, с образложењем да је проведен на основу одлука за које је Суд установио да нису у складу са Уставом БиХ, те да су противне налогу који је Суд наложио у својој привременој мери. Устав БиХ, укључујући и одлуке Уставног суда БиХ, мора се поштовати. Мировни споразум се мора поштовати у целости, а не као ‘а ла царте’ – истиче се у писаној изјави гласноговорника ОХР Мариа Бркића за Данас.

С друге стране, амбасада САД саопштила је да „непоштовање одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине представља кршење владавине права, а они који то чине морају за то да одговарају“.

– Овде се не ради о празницима, него о владавини права. Сједињене Америчке Државе подржавају постојање и статус Републике Српске и Федерације БиХ у оквиру суверене Босне и Херцеговине, као што је и гарантовано Дејтонским мировним споразумом – став је Канцеларије за односе с јавношћу Амбасаде САД.

Нагласили су и да је „неодговорно стављати Оружане снаге БиХ у средиште ове расправе“.

– Уједињење Оружаних снага Босне и Херцеговине у 2005. години представља једну од најважнијих и најуспешнијих реформи које је БиХ подузела након Дејтона, и доказ је што људи у БиХ могу остварити када раде заједно. Позивамо све стране да демонстрирају одговорно вођство, суздрже се од заоштрене реторике и поштују ланац заповедања у ОСБиХ“, саопштено је из Амбасаде САД у Сарајеву.

С друге стране, чињеницу да се за разлику од прошле године, на прослави Дана РС ове године појавило само пар министара (колико је познато до закључења овог издања листа – Небојша Стефановић и Александар Вулин), а не цела Влада Србије, у стручној јавности тумачи се као одговор премијера Србије Александра Вучића на кризу у суседној држави, која је изазвана скорашњим референдумом у босанско-херцеговачком ентитету о обележавању 9. јануара. Према речима Михаила Црнобрње, председника Европског покрета у Србији, ове године Александар Вучић је одлучио да уважи препоруке Европске уније, односно Брисела.

– То што ове године, за разлику од прошле, на прослави дана РС, у Бањалуци, није цела Влада Србије, говори нам да је премијер Србије уважио ставове ЕУ а насупрто Русији. Поготово, јер Милорад Додик говори опет гласно о разбијању БиХ, додуше мирним путем, а не ратом. То су поруке које подржава Москва а којима се противи Брисел – напомиње Михаило Црнобрња за Данас.

Он, ипак, истиче да званични Београд лавира у односу према БиХ, на сличан начин на који се поставља и према ЕУ и Русији.

– То је та политика на две столице. Смењују се акценти на подржавању јединствености БиХ и подршци РС – сматра саговорник нашег листа.

Упитан да ли присуство председника Србије Томислава Николића на јучерашњој прослави говори нешто и о ставу Александра Вучића, или је Николићев одлазак у Бањалуку независан од воље премијера, председник Европског покрета у Србији каже да му се чини да њих двојица и даље повлаче потезе у сагласју.

Саговорник Данаса закључује да се, с обзиром на актуелну политичку ситуацију у свету, сваки потез власти шаље сигнале на неколико адреса. Тако је, сматра он, потез Вучића да ове године не присуствује обележавању дана РС, као што је то био случај претходне године, како позитиван знак за Брисел, тако и одређени знак за Москву.

Председник Републике Српске изјавио је јуче да тај ентитет нико неће задржати у БиХ ако му не буду враћена изворна овлашћења из Дејтонског споразума. Он је рекао да је РС „примарно заинтересована“ за враћање тих надлежности. „Пошто су та овлашћења укидана одлукама високих представника мимо споразума, који је кршен и одлукама страних судија, Српска је одлучна да афирмише своја изворна дејтонска овлашћења“, рекао је Додик испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци.

Говорећи о прослави 25 година од настанка РС, он је казао да то потврђује да је РС успела да опстане у готово немогућим условима и околностима огромног међународног интервенционизма, који је деловао на бази бошњачке визије о томе како БиХ треба да изгледа. Према његовим речима, то је међународно право РС, при чему деловање међународних представника и страних судија у Уставном суду БиХ не може бити „мера слободе“ овог ентитета БиХ. „То је мера неслободе за нас и зато ћемо ми одлучно одбацити сваки покушај наметања квази одлука донесених у Уставном суду БиХ“, рекао је председник РС.

Уставни суд БиХ је у новембру 2015. године оспорио одредбе Закона о празницима, сматрајући да је обележавање Дана републике 9. јануара неуставно и дискриминаторско за грађане овог ентитета који нису Срби. Датум је споран јер су на тај дан 1992. године тадашњи српски посланици у парламенту Републике БиХ донели одлуку о формирању Српске Републике Босне и Херцеговине, која је касније преименована у Републику Српску. Власти РС су у септембру прошле године одржале референдум на којем је велика већина грађана подржала да 9. јануар и даље буде обележаван као Дан републике.

 

Иванић и јуче постројио Армију БиХ, упркос реакцији НАТО

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић и јуче је постројио Трећи пешадијски пук Оружаних снага БиХ у Бањалуци поводом Дана РС, упркос упозорењима представника међународне заједнице и представника власти БиХ. Дан раније Иванић је рекао да припадници Оружаних снага БиХ неће учествовати у јучерашњем свечаном дефилеу. Он је том приликом рекао да сноси одговорност за учешће припадника Оружаних снага БиХ на свечаностима поводом Дана РС. Команда НАТО штаба у БИХ упозорила је да би учешће српских представника у Оружаним снагама БиХ на церемонији 9. јануара било противзаконито. Члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић саопштио је јуче да ће тражити да се испитају све чињенице у вези с ангажманом припадника ОС БиХ у оквиру обележавања Дана РС

Вучићева честитка Додику
Премијер Србије честитао је јуче председнику РС Милораду Додику и грађанима Дан РС, истакавши да ће у Србији увек имати искрену подршку народа и Владе. „Вама, Влади Републике Српске и народу РС желим да честитам Дан Републике, у нади да ћете Српску поносно и љубоморно чувати и штитити, баш као и мир и стабилност у целој Босни и Херцеговини“, навео је Вучић у писму Додику.

Он је пожелео РС „постојаност и дуговечност“, пренела је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима. „У Србији ћете, господине председниче, увек и заувек, имати искрену подршку народа и њене Владе“, навео је Вучић.

 

Извор: Danas.rs