Издвајамо Србија

ИЗЕТБЕГОВИЋЕВА ИНИЦИЈАТИВА ДРМА БОСНУ: Нападом на име Републике Српске копа гроб БИХ!

Бакир Изетбеговић, лидер СДА и члан Председништва БиХ из реда бошњачког народа, уколико заиста планира да уложи апелацију Уставном суду БиХ да се преиспита уставност имена Република Српска, тиме „копа гроб“ БиХ и то ће довести до блокаде државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако медији у БиХ и региону брује о најновијој иницијативи Изетбеговића, како преносе Независне неки званичници СДА тврде да је то спин јавности и да се „о томе није разговарало“. Иако још нема званичне иницијативе, већ само најава, стижу оштре реакције.

Ненад Стевандић, потпредседник Народне скупштине РС, сматра да представници Савеза за промене који чине власт на нивоу БиХ треба да напусте све институције и да блокирају процесе док Изетбеговић не одустане од екстремистичких пројеката. Он је оценио да би у супротном представници Савеза за промене били заједно са Изетбеговићем у том пројекту. Он је нагласио да је Изетбеговић више пута изјављивао да је нашао модел Срба који ће подржати његове пројекте и да су то људи из Савеза за промјене.

Крстан Симић, експерт за међународно право, рекао је да Изетбеговић може поднети апелацију и да је на Уставном суду БиХ да о томе одлучи, али да та апелација у суштини игнорише реалност и живот у БиХ. „Ако тражи да се РС назове Републиком Срба, Бошњака и Хрвата, онда се поставља питање како ће се звати Федерација БиХ“, рекао је Симић.

Мирослав Брчкало, генерални секретар ПДП-а и посланик у Народној скупштини РС, казао је да је питање може ли се уопште оспорити назив Република Српска, а у случају да дође до те апелације, то би значило тешко стање у БиХ. „Бакир Изетбеговић ће с овим захтевом бити гробар БиХ. Што се тиче блокаде институција БиХ од стране представника српског народа, о томе још нисмо размишљали, а ако дође до апелације – видећемо шта ћемо“, рекао је Брчкало.

Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ, истиче да би напад Изетбеговића на назив РС могао представљати сигуран почетак краја БиХ јер се тиме нарушава Дејтонски споразум.

Извор:Независне.цом