Здравље Издвајамо

КАД СЕ РАК ПОЈАВИ ЕВО С ЧИМЕ СЕ ХРАНИ: Намирница коју треба да избаците што прe

О штетности ове намирнице неретко се говори и пише, али многи је ипак и даље конзумирају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шећер има значајан утицај на развој канцерогених ћелија у организму, а многи га ипак непрестано конзумирају.

Недавно истраживање спровела је група научника са Универзитета у Калифорнији у Сан Франциску.

Откривено је да постоји један састојак који се налази у различитим врстама хране, а који доприноси томе да дође до више од 35 милиона смртних случајева широм света сваке године.

Како су закључили, шећер је узрочник многих здравствених тегоба попут дијабетеса, метаболичких синдрома, хипогликемије, хипергликемије, срчаних болести, рака итд.

Студија спроведена на Институту за рак у држави Јута у САД открила је да је шећер један од главних узрока за развој тумора.

Ћелије тумора користе много више глукозе него нормалне ћелије. Различите студије показале су да људи који имају виши ниво глукозе имају веће предиспозиције да ће им се развити више рака, стоји у њиховој студији.

Чињеница је да је нашим ћелијама потребна глукоза – облик шећера који се трансформише у енергију.

Ћелије рака могу да опстану на једноставним угљеним хидратима, укључујући и оне рафинисане шећере који се налазе у прерађеној храни и слаткишима.

Процес током ког се глукоза конвертује у пирогрожђану киселину и не може више да осигурава енергију здравим ћелијама јесте гликолиза.

За разлику од здравих ћелија, ћелије рака могу да конвертују своју енергију из гликолизе без кисеоника.

Тај процес се назива анаеробна гликоза, а ствара отпадне материје, сличне као млечна киселина. Та врста млечне киселине може да се разложи у јетри, а отпадни производ тог процеса је глукоза која се враћа да храни ћелије рака и обликује округли циклус у ком се спроводи непрестано напајање глукозом кроз крвоток, што подстиче раст и развој тумора.

Стручњаци истичу да су обрађени шећери повезани с раком из два разлога:

1) Потенцијални су узрок рака

2) Најбоља су “храна” за ћелије рака када се појаве у телу

Ради заштите здравља, размислите о количинама шећера које конзумирате и покушајте да смањите унос прерађених шећера. Једно је сигурно – немају повољан утицај на здравље!

 

Извор: Дневно.рс