Здравље Издвајамо

Карфиол доказано штити од рака и болести срца: Али само ако се спреми овако!

Изузетно је популаран код особа које желе да смршају јер убрзава метаболизам и избацује токсине из организма

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У задње време карфиол је поврће коме се заиста поклања доста пажње. Он припрада породици купуса и сврстава се у једну од најлековитијих биљки. Многа истраживања доказала су да је одличан у борби против карцинома дојке, дебелог црева, плућа, јајника и бешике.

Ову моћ дају му антиоксиданти, којима се карфиол може похвалити у великом броју у свом саставу.

Поред антиоксиданата карфиол је веома богат и витамином Ц и управо ова два састава укомбинацији спречавају појаву рака.

Користи се у исхрани од давнина и веома је сличан броколију. Последњих година људи који преферирају здраву исхрану говоре да ову намирницу треба уврстити у свакодневну исхрану. Ово поврће садржи и велику количину магнезијума, који је такође веома важан за људски организам.

Лековита својства карфиола

Најважније дејство карфиола је оно које је већ поменуто, а то је смањење ризика од појаве карцинома. Он не садржи масти, има мало угљених хидрата, а садржи фитонутријенте. Управо они спречавају да се појаве штетни ензими, који стварају појаве које су погодне за активирање рака. Ово поврће делује тако што активира позитивно деловање тих ензима и самим тим онемогућава долазак канцерогених супстанци.

Уколико се ова намирница користи баш из разлога да смањи ризик од појаве рака, требало би да особа има три до пет оброка карфиола у току једног дана.

Карфиол игра веома важну улогу када су срчана обољења у питању. Сто грама овог поврћа садржи 80 посто дневне количине магнезијума који људско тело треба да прими и то га управо и чини великим чуваром људског срца.

Успешно ће спречити настанак разних срчаних обољења. Карфиол је јако богат и фолном киселином, која му такође помаже да утиче превентивно на кардиоваскуларне болести.

Друга лековита особина овог поврћа јесте његов утицај на реуматска обољења и болове проузроковане њима. Такође превентивно делује ина мултиплу склерозу, као и на њен даљи развој уколико болест већ постоји.
Лекари тврде да је повишен ниво хомоцистеина утиче још лошије него повећан холестерол, што опет карфиолу даје предност, јер он у великој мери помаже при репродукцији хомоцистеина у крви.

Жене које улазе у менопаузу требале би да уврсте ову намирницу у свој јеловник свакодневно, јер ће у том случају на њихов организам деловати оплемењујуће, а исто тако препоручљив је и мушкарцима који имају проблема са простатом.

Нутриционисти за скидање вишка килограма такође саветују ово поврће, је има веома мале калоричне вредности. Карфиол садржи највише воде и баш из тих разлога се и препоручује у ове сврхе. Лепши и јачи нокти и коса појавиће се јако брзо као резултат свакодневног узимања карфиола. Он у себи садржи биотином, који има веома важну улогу у стварању основне кератинске супстанце, и то га управо чини моћним и на овом пољу. Овај састојак такође утиче и на обнављање површинског слоја коже и чини је глатком и еластичном.

Како се користи карфиол

Карфиол се користи у човековој исхрани још од 16.века. Највећи произвођач карфиола је Далеки Исток. Он се у исхрани користи чврст у главици обавијен листовима, који су такође јестиви и садрже велике хранљиве састојке. Када се бари главица карфиола, може се обарити и њено лишће заједно са њом. Исто тако могу се припремати и одвојено. Када се главица спрема одвојено, од листова карфиола може да се скува супа у комбинацији са неким другим поврћем.

Карфиол не треба дуго да се кува, да се не би прекувао и у том случају изгубио своје хранљиве састојке. Време које је сасвим довољно да се карфиол скува је од 10 до 15 минута. Ово здраво поврће треба чувати у папирној или пластичној кеси, у фрижидеру.

Карфиол такође од стајања може да прикупи влагу. Да би се то избегло, потребно је да се положи тако да му стабљика буде на доле. Исто тако битна ствар је време које проведе у фрижидеру од дана куповине. Требало би се обратити пажња да се поједе у року од пет дана, како не би изгубио сва своја делотворна својства.
Уколико се неко одлучи да сачува карфиол који се претходно скувао, треба да зна да кувани карфиолне сме да стоји дуже од два дана, како би остао свеж и јестив.

Карфиол можете спремити на неколико начина. Међутим ако рачунате на здравље, најбоље је да једете свеж карфиол или благо обарен и посут са маслиновим уљем.

Током зимских дана, најздравији начин да једете карфиол је онај из туршије. Кисео карфиол садржи велики број хранљивих материја неопходних за организам.

Изузетно је добар за метаболизам и чишћење целог тела од токсина.

Извор: цајевиза.цом/Стил