Издвајамо Свет

КЛИНТОНОВИ У ПАНИЦИ: Нестао човек који може да их уништи, сумња се да га чува ФБИ…

Паника све више расте од кад је у октобру нестао директор Клинтонове Фондације Ерик Брејвермен, након што је оптужен да је пропустио Подестине мејлове на интернет страницу WикиЛеакс.

Поједини су у страху да је Брејвермен убијен, јер се на страници WикиЛеакс такође појавио мејл у којем члан Клинтонове кампање Џон Подеста оптужује Брејвермена за објављивање детаља о корупцији у организацији а у питању су стотине милиона долара, извештава “Стреам.орг”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У конверзацији путем мејла која датира од марта 2015. године, председница Центра за развој Америке Нира Танден је поручила менаџеру Клинтонове кампање и његовом поверенику, Џону Подести да имају кртицу у кампањи. Подеста је одговорио да је та кртица Брејвермен.

Брејвермен је изненадно дао отказ у Клинтоновој Фондацији мало пре него што се догодила ова размена порука, да би затим нестао када су се те поруке појавиле на WикиЛеакс-у.

Ово се чини као прича коју би многи желели да објаве.

Последњи доказ о Брејверменовом појављивању у јавности била је његова објава на друштвеној мрежи Тwиттер 12. октобра (он је тамо постављао углавном једном месечно, док Нил Браун није користио ову друштвену мрежу од Августа, мада је додуше ретко и користи). Након тога сви који су покушали да га контактирају су остали без одговора. Брејвермен се и даље води као предавач на Јејл универзитету и упркос неким извештајима, постоје записи о његовим предавањима који датирају до неколико година у назад. Приликом контактирања канцеларије за штампу и његовог департмана на Јејлу, одговора такође није било.

Брејвермен, цурење Подестиних мејлова и Клинтонова Фондација

Крег Мареј, бивши британски амбасадор у Узбекистану и близак сарадник творца странице WикиЛеакс, Џулијана Асенџа, изјавио је за Даилy Маил да су Подестини мејлови послати од стране озлојеђеног инсајдера, а не Руса. Након те изјаве су настале сумње да је Брејвермен стајао иза тога.

Политицо је објавио дугу причу о Брејверменовом истеривању 2015. године. Судећи по мејловима објевљеним на WикиЛеакс-у, Брејвермена је запослила Челси Клинтон како би организацију очистио од корупције да би га затим отпустили дугогодишњи Клинтонови људи од поверења.

У Подестиним мејловима из 2011. године стоји да се Челси агресивно залагала за одржавање унутрашње истраге. На пример, бивши амерички председник Бил Клинтон је прикупио преко милијарду долара преко фондације за рестаурацију преко стотине индијских села, али се само 53 милиона заиста уложило у тај пројекат. Такође, Брејвермен је дао отказ баш у време кад је Хилари уговарала озлоглашене “плати-да-се-играш”  уговоре са страним лидерима: допринос од 12 милиона долара од стране мароканског краља је примљен како би одржала говор.

Да ли је Брејвермен тражио азил од Руса?

Поједини медији су објавили да је 23. октобра Брејвермен дошао у руски конзулат у Њујорку и поднео “хитан и непосредан” захтев за азил.

До сад је Брејверменов нестанак дискутован искључиво од стране блогера и путем непоузданих интернет страница, који често мешају чињеницу да је нестао са другим непотврђеним тврдњама. Страница WхатДоесИтМеан.цом је, на пример, објавила да је Брејвермен тражио азил од Русије 23. октобра. Та информација је наводно ипак дошла од руског блогера који је то написао у својој нејасној објави путем странице ЛивеЛеак.

То је прилично неоснован доказ. Штавише, страница WхатДоесИтМеан.цом је и позната по постављању непоузданих информација. Левичарски оријентисан сајт који је познат по откривању митова, Снопес, је окарактериосао вест о Брејвермену као нетачну али само на основу сопственог негативног мишљења о том сајту.

Упоредо са тим мишљењем, Снопес није пружио никакав конкретан доказ да је страница WхатДоесИтМеан.цом објавила нетачну информацију. Руска амбасада није дала никакав одговор о томе да ли се то заиста догодило, те се може рећи да је Брејверменов захтев за азил тренутно само непотврђена гласина.

Да ли је Брејвермен можда под заштитом ФБИ-ја?

Круже гласине да је Брејвермен под заштитним надзором ФБИ-ја како би за узврат сведочио против Клинтонових. Извори унутар ФБИ-ја кажу да постоји велика вероватноћа да ће се издати оптужница Клинтоновој Фондацији на основу “плати-да-се-играш” шема. Старији ФБИ званичници су изјавили за ЦНН да је истрага о тој фондацији и даље у току. Како је објавио  Тхе Даилy Цаллер Неwс Фоундатион та истрага сада укључује чак пет ФБИ-ових бироа широм државе: у Њујорку, Литл Року, Вашингтону, Лос Анђелесу и Мајамију.

Да ли би ФБИ ставио Брејвермена у безбедност након што га је Подеста окарактерисао као кртицу? Ова теорија се чини веродостојном, када се узму у обзир познате информације, иако још увек не постоје чврсти докази за њу.

Све су то питања, одговора нема

Ако се Брејвермен крије како би заштитио свој живот, да ли је то због објављивања Подестиних мејлова или зато што се припрема да сведочи против Клинтонових? Једино што је до сад заиста познато јесте чињеница да је Брејвермен ишчезао из очију јавности и да ни он, ни његов “партнер” Нил Браун, ни његова породица а ни његови сарадници на Јејлу нису учинили ништа како би оповргли такве гласине.

 

Извор: Wебтрибуне.рс