Издвајамо Србија

ЛАЗАНСКИ: Из Брисела су нам поручивали „само изручите Младића и Караџића и улазите у ЕУ”!

Мирослав Лазански (Фото: ЈуТјуб)

У предвечерје распада Варшавског пакта, као залог његовом распуштању, амерички председник Џорџ Буш старији обећао је Михалу Горбачову да се НАТО неће ширити на исток, да у чланство НАТО-а никада неће бити примљене ни Пољска, ни Чехословачка, ни Мађарска, ни Румунија, ни Бугарска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пише:Мирослав Лазански

Што се тиче Немачке, Буш је предложио Горбачову, да би га навео да дозволи уједињење две Немачке, варијанту да снаге НАТО-а не могу да уђу на територију бившег ДДР-а.

Када су Американци предложили да се све то стави на папир, тадашњи министар спољних послова Совјетског Савеза Едуард Шеварднадзе је рекао: „Нема потребе, пријатељима се верује.”

Данас НАТО има базе не само у свим тим земљама већ и у бившим совјетским републикама на Балтику.

Данас Американци поричу да су ма шта од тога договарали и цинично питају Москву: „Имате ли било шта о томе на папиру?” Горбачов је и преварен и испао глуп, а Шеварднадзе издајник.

Од када су Американци једнострано напустили споразум о антиракетној одбрани АБМ из 1972. године и почели да граде антиракетни штит у Румунији и Пољској, Москва стално инсистира на писаним гаранцијама да тај „штит” није уперен против Русије.

Из Вашингтона кажу да је уперен против Ирана и његових ракета. Како је Иран, на темељу међународног споразума, зауставио свој нуклеарни програм, а Вашингтон и даље гради „штит” и не жели да Москви пружи никакве писмене гаранције, поставља се питање ко ту кога покушава да превари?

У предвечерје распада Југославије Вашингтон је прокламовао тезу „да се Југославија не сме распасти силом, али се и не сме чувати силом”. Распала се силом и у крви. Испадосмо и глупи и преварени.

Када је крајем 1995. генерал Ратко Младић у мотелу у Зворнику предавао начелнику Генералштаба оружаних снага Француске, генералу Дуену, двојицу заробљених пилота, упитао сам пуковнике Беару и Салапуру шта је Република Српска тиме добила.

Одговорили су ми да је добила одређену хуманитарну помоћ, а генерал Младић француске гаранције да никада неће ићи у Хаг. Месец дана касније Ширак је добио изборе у Француској. Младић и Беара завршише у Хагу. Преварени.

Да би Радован Караџић пристао да се повуче са места председника Републике Српске Мадлен Олбрајт је лично молила Биљану Плавшић да га убеди да се склони у Црну Гору, да ће му Американци тамо направити санаторијум и да никада неће ићи у Хаг. Ричард Холбрук је чак потписао Караџићу гаранције о томе. Превара.

Запад је уочи свргавања Милошевића тврдио „да је питање Косова питање демократије, а не територије”. Каква превара!

Из Брисела су нам поручивали „само изручите Младића и Караџића и улазите у ЕУ”. Преварени.

После потписивања Бриселских споразума у седишту НАТО-а у Бриселу нашој је делегацији речено да „Росу јединица и безбедносне снаге Косова неће моћи ступити на територију северно од Ибра без дозволе НАТО-а и сагласности локалних Срба”. Тако је нама речено да је нашој делегацији речено. Преварени…

Извор:Политика.рс