Издвајамо Србија

ЛАЗАНСКИ УПОЗОРАВА: Србија неће толерисати нападе и прогоне, АЛБАНЦИ САМИ СЕБИ ПУЦАЛИ У НОГУ

Насилне акције шиптарске полиције према Србима на северу наша држава неће подржати

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новинар и војни аналитичар Мирослав Лазански за портал СрбијаДанас.цом дао је своје виђење јучерашње ситуације када је руски воз који је кренуо за Косово заустављен код Рашке.

Лазански је истакао да је и краткорочно и дугорочно цела ситуација са возом испала јако добра за Србију јер је тиме Влада Србије на челу са премијером Вучићем послала јасну поруку.

– Показали смо да ми нисмо ти који желе сукоб, зато је премијер поручио Албанцима да не покушавају да Србију присиљавају оружјем, да не сањају неко ново етничко чишћење и да не користе силу против Срба, без обзира на то што ће многи рећи како није требало да офарбамо воз у те боје и поруке – поручује наш саговорник.

Албанци покушавају да сломе Србе

Он даље објашњава да после свега што се десило Албанци не би смели да покушавају било шта, јер је порука била упућена како Приштини тако и њеним спонзорима и менторима на западу.

– Премијер је био врло изричит и јасан и рекао да је ово последња молба која је њима упућена и да не раде ништа на силу, јер вероватно да они покушавају да сломе Србе на северу. Било какве насилне акције шиптарске полиције према Србима на северу сада остају само у теоријама, јер је Србија јасно рекла да неће толерисати нападе и да ће заштити своје људе – каже Лазански.

Лазански сматра и да је ово био потез којим су Албанци сами себи нанели штету и повукли погрешне потезе.

Мислим да су се Албанци преварили јер су могли да пусте воз да уђе унутра и ништа не би било, да су били паметнији и да нису овако примитивно реаговали, овако су на неки начин, сами себи „пуцали у ногу“. Проблеми око заједнице српских општина који се стално отежу, затим случај Харадинаја кога ће вероватно француски суд потпуно ослободити, затим Мустафина изјава о „источном Косову“ само показују шта се све међу Албанцима дешава.

Трампова инаугурација мења ствари

Наш саговорник се осврнуо и на догађај који цео свет ишчекује идућег петка, а односи се на улазак новог шефа САД у Белу кућу.

– Након следећег петка, много тога се мења јер је Трамп већ најавио помало скидање санкција Русији, а и Балкан више неће бити у фокусу америчке администрације. Албанци су се са својом политиком на Косову већ многима у Западној Европи „попели на главу“. Ми смо послали воз, он није прошао, тако да смо ми поступили мудро и паметно, али смо искористили прилику да пошаљемо поруку свима да не покушавају напад како Приштини тако и Бриселу – закључује Лазански.

Извор:srbijadanas.com/Ј.Ш.