Здравље

ЛЕК ЗА СВЕ: Јабуково сирће снижава крвни притисак, лечи проширење вене и одлично је за мршављење

Јабуково сирће настаје ферментацијом сока од јабука. Најбоље је користити природно јабуково сирће, које не садржи никакве додатке. Током процеса ферментације природни шећери из јабука разлажу се, уз помоћ бактерија и квасца. Неретко, јабуково сирће се препоручује као ,,лек за све”. Користи се у борби против главобоље, акни, за снижавање крвног притиска, за мршављење, против проширених вена, за здраву косу, против хроничног умора, кашља, несанице и још много тога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рецепт за домаће јабуково сирће:

Потребно је око 10 кг непрсканих јабука, по могућности дивље јабуке које можете наћи у оближњој шуми.

Јабуке прво добро оперите и очистите. Обавезно баците семенке. Очишћене јабуке самељите или у блендеру или на машини за месо. Самлевене јабуке ставите у буренце или стаклену теглу. Јабуке добро изгњечите да пусте свој сок. Изгњечите их или рукама или ударајте тј. тапкајте дном стаклене флаше док не пусте сок.

Даљи поступак:

Када сте изгњечили јабуке, прелијте их водом у којој сте отопили шећер на следећи начин – на 5 кг млевених јабука потребно је око 200 г шећера и најмање 2 л воде. Ако су јабуке киселе или зелене ставите више шећера (можете и 500 г на 5 кг).

Да ли ће вам требати више воде зависи и од тога колико су сочне јабуке. Ако сипате више воде имаћете и више сирћета, али блажег – а то вам није циљ. Вода се додаје јер је битно да јабуке не остану на сувом, морају да пливају у течности у свом соку или у води.

Ако нема течности неће бити ни сирћета. Такође, доста течности ће испарити, тј. доста ћете изгубити током трајања целог процеса. Оставите бар 1/4 празну боцу или буренце. Посуду са јабукама прекријте крпом или газом. Немојте држати потпуно затворену посуду јер не треба да правите комину за ракију, тј. не желите алкохол него само сирће.Додавање шећера јабукама је обавезан састојак због процеса ферментације, тј. служи за развој бактерија које ће на крају од јабука и шећера направити сирће.

Ферментација јабука траје неких десетак дана и то на неком сунчаном или топлом месту у кући. Када крене врење, јабуке ће се подићи на површину. Знак да је ферментација завршена је да јабуке падну на дно посуде, под условом да сте сипали довољно воде. Тих првих десетак дана узмите као оквирно време, јер оно може бити и краће или дуже у зависности од топлоте. Што значи, што је топлије, процес врења се брже одвија и обратно. Када се врење заврси, процедите сирће од јабука у већу посуду. Процеђено сирће држите на хладнијем и тамном месту.

На сваких десетак дана треба да претачете сирће како би се избистрило, што значи да треба да га пресипате преко газе у другу посуду и да баците талог који се у међувремену слегнуо. То је процес који траје и треба га понављате више пута. Што више процеђујете имаћете бистрије сирће. На врху флаше или посуде у којој чувате сирће формираће се “гљива” коју треба да баците приликом цеђења.

 

Извор: Опанак.рс