Здравље

ЛЕКОВИТА БИЉКА КОЈУ СВАКИ ПУШАЧ ОБАВЕЗНО ТРЕБА ДА КОНЗУМИРА: чисти плућа и крв

Foto- pixabay.com

Маслачак је биљка која је врло распрострањена на нашим просторима. Представља праву ризницу витамина и минерала. Цвета у пролеће, када је нашем организму најпотребнија витаминска бомба.
Малачак је пун калијума, етеричних уља, инулина и разних других супстанци неопходних организму за функционисање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Листови ове драгоцене биљке садрже 16–18 одсто витамина Ц и око три одсто гвожђа, много више него спанаћ.

Сви делови маслачка су лековити – и цветови и листови и корен. Листови и корен се суше на хладном и прозрачном месту или у рерни на температури од 40 степени Целзијуса.

ЗА ШТА СЕ КОРИСТИ

Редовно конзумирање маслачка, осим што поспешује рад бубрега, јетре и желуца, лечи чиреве, екцеме и кожне болести. Поспешује знојење и мокрење, што доводи до избацивања штетних материја из организма.

Поред тога, конумирање маслачка обавезно, у свим облицима, препоручује се пушачима или бившим пушачима, јер ниједна биљка не чисти тако добро крв, крвне судове, слузокожу дисајних органа и плућа.

Маслачак се користи и за лечење кожних болести, алергија, чирева и малокрвности, снижавање нивоа холестерола у крви и регулацију менструалног циклуса.
Од цветова маслачка прави се сок, сируп, чај и салата.

СОК
Најлековитији и најделотворнији је свеже исцеђен сок од маслачка, који се препоручује за ублажавање стомачних тегоба и лечење хемороида.
Самељите листове и корен тек убраног маслачка и исцедите сок. У чашу млека сипајте две кашичице сока, засладите медом и пијте двадесет дана, ујутро на празан желудац.

СИРУП
Сируп од маслачка прави се брзо и лако, и користи се за јачање организма, чишћење крвних судова и регулацију варења. У два литра воде прокувајте две шољице цветова маслачка, процедите, додајте килограм меда и сок од два лимуна, па кувајте на тихој ватри, непрестано мешајући, док не добијете сируп. Сипајте га у флашу и затворите. Узимајте по једну кашику два до три пута у току дана.

ЧАЈ
Чај од маслачка ублажава болове при мокрењу и убрзава избацивање вишка воде из организма.
Помешајте кашичицу осушених листова маслачка, кашичицу цветова и кашичицу ситно сецканог корена маслачка, ставите у посуду, прелијте шољом кључале воде, поклопите и оставите да одстоји. После 20 минута процедите чај и засладите га кашичицом меда. Дневно пијте две до три шољице чаја.

САЛАТА
Листове маслачка добро оперите и оцедите. Маслиново уље помешајте с јабуковим сирћетом и белим луком. Додајте со и бибер. Све добро измешајте и нека одстоји пола сата

 

Извор: Blic žena

Фото: pixabay.com