Србија

ЛУНАЧЕК: „Србија да призна Косово“

Потпредседница Европског парламента и известитељка ЕП за Косово Улрике Луначек изјавила је данас да се нормализација односа између Београда и Приштине не може постићи за један дан, да се неуспеси могу очекивати, али да се мора „амбициозно наставити даље“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Перспектива Србије и Косова за мене је јасна: помирење у региону и интеграција у ЕУ“, рекла је Луначек гостујући на радију Слободна Европа.

Према њеним речима, „нормализација“ значи да све оно šшто је договорено мора да се спроведе, без изузетака и да то морају да ураде обе стране, а не да једна чека другу да то уради.

Луначек је поновила став да Србија треба да призна једнострано проглашену независност Косова тврдећи и да је „већина у Србији свесна да је косовска независност неповратна“.

„Оптимиста сам да ће процес дијалога омогућити Србији да нормализује односе са Косовом, а то на крају значи – признање“, сматра Луначек додајући да Европска унија након Кипра неће прихватити јошš једну земљу чланицу чије границе нису јасно дефинисане.

Према њеним речима, билатерални спорови никада не би требало да се злоупотребе као средство да се блокира напредак једне земље на њеном путу ка ЕУ.

„Земље Западног Балкана су европске државе, оне су окружене чланицама ЕУ и мој, као и циљ Уније, је да се све државе Западног Балкана учлане“, рекла је Луначек.

Како је закључила, помирење и проширење ЕУ остаје у интересу и саме Уније и држава које приступају.

 

Извор: Tanjug