Издвајамо Православље

МАЛО ЧУДО У КАРЛОВЦИМА: Православна омладина организује пливање за Часни крст по први пут, пријаве трају до 15. јануара

Православне хришћанске вредности међу омладином добиле су значајан замајац деловањем Сремске епархије

Наша редакција је имала част да разговара са Михаилом Јањићем, председником Православне омладинске заједнице у Карловцима , који је са благословом уваженог Епископа Василија привукао велику пажњу својим активностима на радост читаве епархије.
Драги Михаило, недавно си постао председник Православне омладинске заједнице, имали сте неколико запажених акција са благословом епархије сремске и Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија. Шта планирате у наредном периоду и како тече рад ваше младе организације?

– Да, пре свега два месеца, тачније 30. октобра 2016. године, на Оснивачком сабору благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија основана је Православна омладинска заједница Сремски Карловци и том приликом указано ми је заиста велико поверење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На позив протојереја Јована Милановића старешине Саборне цркве Светог Оца Николаја да оснујемо нашу заједницу нисам дуго размишљао… По основању, након само неколико дана, угостили смо делегацију из Русије. Поучени њиховим искуством у раду са младима, отпочели смо са пројекцијом православних филмова прво у општини а убрзо и у основној школи. Око празника Светог Николаја поделили смо триста пакетића деци у предшколској установи, као и расписали литерарни и ликовни конкурс у основној школи за полазнике верске наставе под називом „Мајка“, а поводом празника Материце.

За Бадњи дан организовали смо послужење у виду куваног вина, чаја и ракије, а на сам дан Божића, ломљење Божићне чеснице. Пред нама је и велика организација пливања за Часни Крст о Богојављењу, која ће и бити по први пут уприличена у Сремским Карловцима.

Постојање Православне омладинске заједнице наишло је на позитивне реакције а приметно је и велико интересовање младих за активности које приређујете, успели сте да их отргнете и од улице и окупите за врло кратак период, није ли то прави показатељ онога што им недостаје и у ком смеру треба да се образује омладина у данашњим бурним временима?

– Бићу искрен, нисам очекивао толику заинтересованост младих из Сремских Карловаца који су били по прилично успавани, али за врло кратак период заједници је приступило преко педесет чланова на општу радост свију нас. Од самог почетка смо побрали симпатије и наших старијих суграђана који су нам заиста велика подршка.

Увидели смо да је велики проблем код младих слаба активност као и вишак слободног времена који се нажалост усмери у погрешном правцу. Стога смо понудили једно ново решење, али не оно које се свакодневно нуди, већ хришћанско решење које се налази у Светоме храму, а управо кроз разне активности које ће понети новооснована Православна омладинска заједница. Свака активност подразумева дружење и комуникацију као и развијање креативности, тиме упознајемо друге, ближње, али и сами себе. Стварамо атмосферу једне велике породице која ће да помогне сама себи али и другима управо у решавању свих проблема данашњице, а и између осталог „проблема улице“.

Погледајте шта се све дешава данас, са каквим се све искушењима бори данашња омладина, пошасти наркоманије, алкохолизма, гнева, мржње, па чак и тешких убистава као производ свега наведеног… нимало наивно и безопасно, напротив врло забрињавајуће и крајње опомињујуће. Спас у свему томе огледа се управо у прикључењу нашој и нама сличним заједницама а кроз њих у активном литургијском животу. У свему што радимо морамо имати Христа, у нама и пред нама, јер ако Њега немамо узалуд је све ово. Он је Тај који нас сабира и око кога се сабирамо.

Приметан је допринос Владике Василија, коме још осим Вама дугујемо за ово мало чудо у Карловцима?

– Нажалост мали је број људи који су спремни суочити се и упустити у једну опширну и озбиљну тему а то је „млади“… И управо ту се огледа неизмерна љубав Владике Василија који је имао слуха, разумевања и снаге основати овакву једну организацију и прихватити се да поред многих обавеза и сам активно учествује у раду. Много нам значе његови савети и његова подршка. Својим присуством увек увелича и да значајност свакој нашој акцији. Енергија и воља коју сам видео у Владици Василију између осталог и подстакла ме је да се и сам активирам и много више ангажујем.

И ако старац у седамдесетим година управо нам он својим примером држи лекцију о вољи, елану, ентузијазму… Друга особа али не мање значајна за нас јесте протојереј Јован Милановић координатор Православне омладинске заједнице, који је први дошао на идеју и који је покретач целе ове приче.

Његовим доласком у Саборну цркву дат је нови живот парохији. Управо је он увидео значај оснивања овакве једне организације. Отац Јован је и особа која је задужена за духовни рад и напредак заједнице. Много је људи још дало свој допринос да заживи прича о Православној омладинској заједници, не истичући себе већ тим и заједницу, тако да свима подједнако дугујемо за ово „чудо“. Свако се залаже и ради у домену својих могућности.

Рад ваше организације фокусиран је подједнако на веру и културу, које манифестације и догађаје планирате за ову годину и када?

-Тачно. Православна омладинска заједница организоваће низ манифестација верског али и културног, едукативног, спортског, хуманитарног… карактера. У наредном периоду организоваћемо низ едукативних трибина на различите теме. У плану нам је и једна хуманитарнa акција. Организовање обиласка српских светиња широм Србије. На пролеће и лето организоваћемо и низ спортских манифестација…

Рад ће сигурно бити разнолик. Активно радимо и на очувању српске националне свести, културе, историје, традиције, писма… Пред нама је као што сам и напоменуо организација пливања за Часни Крс, и то по први пут у Сремским Карловцима. Самом догађају присуствоваће и Његово Преосвештенство Владика Василије.

Овим путем користим прилику и позивам све заинтересоване да се пријаве и увеличају овај догађај. Пријаве се могу попунити у Саборној цркви у Сремским Карловцима до 15. јануара.

У оквиру ваше заједнице омладина има прилику да се дружи са својим вршњацима на састанцима и на бројним посетама манастира, али и са сабраћом из Русије, да ли је то та карика која недостаје и која може да у братској слози свеже наше народе након деценија раздвајања и негативне пропаганде против Русије?

– Жива реч спаја људе, те се трудимо да поред договора за наредне акције, део састанка посветимо разговору на разне теме, често се то и одужи, али ето показатеља да нам фали комуникације. Морамо више разговарати међусобно!

Што се тиче Русије, нажалост уочљива је негативна кампања у Србији, али ипак у народу, уверен сам, влада традиционална љубав према братском народу. Русија је снажна држава, са једним здравим системом вредности. Нико неможе нашим духовним везама наудити, без обзира што то неки покушавају, и вера и култура и традиција нас чврсто повезују. Русија је спремна помоћи Србији, али само уколико Србија буде хтела помоћи сама себи. Добили смо позив да одемо у Русију ове године и ево искрено се надам да ћемо то и реализовати.

Бићемо карика која ће учврстити везе између два братска народа, што показује и наша прва акција. На самом крају позвао бих сву омладину да се у свом месту активирају и да граде добре међусобне односе. Да верују али и раде, јер вера без дела је мртва..

И за крај, реци нам шта имаш да поручиш српској омладини, верницима СПЦ, али и грађанима Републике Српске или боље рећи браћи и сународницима поводом данашњег празника?

– Свим православним верницима желим сретан и Богом благословен празник Христовог рођења поздрављајући једним устима и једним срцем најрадоснијим и древним хришћанским поздравом: Мир Божији – Христос се роди!

Српском народу који је јуначки извојевао слободу и одбранио часну крсну славу Светог првомученика и архиђакона Стефана, честитам од срца Дан Републике Српске са надом да ћемо га славити на многаја љета.

 

Фото: СПЦ

Извор: Националист