Издвајамо Свет

МЕРКЕЛ: Покушаћу да нађем компромис са Трампом

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да ће покушати да нађе компромис са председником САД Доналдом Трампом о проблемима, попут трговине и новчаних издавања за војску и додала да ће радити на заштити битних односа између Европе и САД

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Он је своја убеђења јасно изнео у инаугурационом говору. Рекла бих две ствари у вези са овим. Прво верујем да је најбоље за нас ако радимо заједно поштујући правила, уобичајене вредности и заједничке акције у међународном економском систему, међународној трговини и дамо наш допринос војним савезима – рекла је Меркел поводом Трамповог говора.

Као другу битну ствар, она је истакла да транс-атлантски односи неће бити мање важни у долазећим годинама него раније.

– Радићу на томе. Чак и када буде различитих мишљења, најбољи компромиси и решења могу се наћи када размењујете идеје и поштујете се – рекла је Меркел.

Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел изјавио је јуче да Европа и Немачка морају да бране своје интересе када се ради о трговини, као и да ће Немачкој бити потребна нова економска стратегија усмерена ка Азији.

– Оно што смо су чули (током инаугурације Доналда Трампа) су високи националистички тонови. Мислим да морамо да се спремимо за грубу вожњу – рекао је Габријел у интервјуу за немачки ЗДФ, а преноси Ројтерс.

Извор:Танјуг