Издвајамо Србија

МИЛОМИР МАРИЋ: Веља Илић је зрео за Парове, Вулин би ту био свој на своме

Миломир Марић, познати новинар и супервизор ријалитија „Парови“, у ексклузивном интервјуу за Курир у свом маниру, без длаке на језику о Паровима, српским политичарима, старлетама, „земунцима“, Чабаркапи и сапуници из Калуђерице…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сапуница из Калуђерице је међу најчитанијим текстовима. Како сте дошли на идеју да оживите ту породицу?

– Та невероватна прича никад није испричана на овакав начин, да тај младић (Чабаркапа, прим. аут.) буде и с мајком и с ћерком… Људи су се распитивали шта је то и кроз ту породицу су схватали да живе у једном болесном друштву коме ништа није свето. Мајка те Љубе Пантовић је позната новинарка и књижевница Душка Врховац Пантовић, потпредседница Удружења књижевника, угледна жена. То што се њима издешавало, издешавало се свима нама, и ја сам у томе видео метафору наше апсолутне пропасти.

Да ли ви можете да похватете ко је ту с ким, ко је коме мајка, жена, љубавница?

– Па, то је тешко. Тешко је ухватити и код Трампа ко ће бити прва дама…

Како можете да поредите Трампа и Суботиће?
– Све је могуће, видимо да ће Иванка бити прва дама, Трамп хвали прву жену Ивану, каже ништа не би постигао без ње. Значи, свуда то има, од врха до дна. Зашто онда не би било и у једној породици која се налази на маргини, у предграђу. Калуђерица, то је дивља градња, сви смо ми нека врста дивље градње. Све српске избеглице, све жртве српских ратова, заблуда, све се то сјатило у Калуђерицу. Из Калуђерице је изашла једна породица која сада у медијима делује застрашујуће. Пре неки дан сам у затвору разговарао с Чабаркапом. Он ми је причао да се нашао у затвору са супругом и оцем две своје жене, а с друге стране, он има регуларан брак и четворо деце. Ових дана се спрема за црквено венчање у затвору, с регуларном женом. То је ко у неком филму.

Како дођосмо до тога да се затвореник укључи уживо у програм? Је л‘ то по закону?

– У складу са затворским прописима, затвореници имају право да у ходнику користе телефон у одређено време, и он се јавио, па смо то снимили и укључили у програм.

То је и подигло гледаност. Је л‘ сте ви њему дали неки хонорар за то?

– Не, он се јавио да демантује нешто што се говорило у јавности о њему.

Да ли се владике и даље распитују за неке старлете, као што сте раније говорили?

– Једном сам се опекао на то и сад ћу водити рачуна шта говорим. Питају ме разне личности – од политичара, академика…

Сада штитите владике?

– Не, него нема смисла. Људи свих социјалним слојева, образовања гледају у тим „Паровима“ Србију у којој живе. Ту су ствари драстично приказане и зато су страсти више узбуркане. Али сви то гледају.

За коју од девојака се сада највише распитују?

– Раније је највише интересовање изазивала Тијана Ајфон, јер је деловала потпуно шокантно. Сад су најскандалозније приче о Суботићима, Чабаркапи.

Значи, Александра Суботић је сад број један?

– Није нама циљ да их медији растргну. Ни тој породици није најјасније шта им се издешавало, ко је ту с ким.

Ко би се од политичара добро снашао у „Паровима“ – Дачић, Мркоњић, Вулин, Ружић, Зорана Михајловић?

– Дачић може свуда да се снађе, он је врхунски дипломата, у слободно време министар за добро расположење. Мрка исто. Светски човек, кафанских манира, нема компликоване ситуације у којој он не би могао да се снађе, шармер старог кова и мислим да би ове девојке у њега гледале као у биоскоп. Ружић, пошто има велике политичке амбиције, треба да сврати у ријалити. Мислим да би то допринело његовој каријери више од неких изјава које су га скупо коштале.

Шта мислите, кога би девојке пре хтеле да виде у вили – Ружића, Дачића или Мркоњића?

– Мислим Ружића, али он избегава да се појави.

Како би се снашао Александар Вулин?

– Вулин је човек који је одрастао у клубовима, ноћном проводу, ту не би било никаквих проблема.

Значи, осећао би се као код куће?

– Он је нова генерација, његова младост је обележена тим ноћним проводом у Новом Саду, Београду. Свакако да би му, као и другим људима који су ноћне птице, било пријатно.

Како би се снашла Зорана Михајловић?

– Она је радознала особа, верујем да је интересују разни феномени нашег доба, она би то више на научној основи.

А шта мислите, како би се старлете снашле у Влади?

– Знате шта, код њих је дискреција загарантована, сналазе се врло добро на највишим нивоима власти. Покушавам од њих да сазнам шта ће бити с нама, оне чују све те ствари, пред њима се људи отварају, али неће никад да открију ниједну државну тајну.

Тако гледано, која старлета располаже најбољим информацијама – Тијана Ајфон, Мими Оро или?

– Па добро, и Наташа Шавија је обавештена. Неке од њих су обавештеније од неких политичара.

Да ли за новог министра културе сматрате да је паметан као Змај од Шипова, као што сте својевремено говорили за Ивана Тасовца?

– Нови министар културе је озбиљан човек, грађевинац који треба да отвори Народни музеј и још неке пројекте које је преузео. Неће он да губи време на „Парове“. Тасовац се бавио „Паровима“, јер је сматрао да треба да буду истурено одељење Филхармоније. Због тога смо се сукобили.

Хоће ли Вучић да уђе у трку за председника Србије?

– Ако буде потребно. Он је добитна комбинација сада. СНС не сме ништа да ризикује, а с њим не ризикује.

Ко је, према вашем мишљењу, идеалан кандидат да наследи Вучићеву фотељу?

– То је ствар СНС. По медијима су већ почеле полемике ко ће наследити Вучића – Дачић, Зорана, Небојша Стефановић… Видимо и да су између Зоране и Дачића пале неке тешке речи. Дачић ћути, али га превише нападају. И баш то што га толико нападају буди ми сумњу да би он могао да буде Вучићев избор за премијера.

Да ли вас је изненадио потез Велимира Илића да крене у напад на СНС?

– Код Велимира Илића је све ствар тренутка, он је импулсиван човек, човек из народа. Тако је у тренутку реаговао и кад је шутнуо оног новинара, кад је говорио да му силују овце. Његова политичка каријера доста подсећа на ријалити. Ако не успе овај његов заокрет, врата су му отворена код нас.

О политичким убиствима
БОЉЕ ЋЕМО МИ НОВИНАРИ ИСПИТАТИ КРИМОСЕ ОД ПОЛИЦИЈЕ

Хоће ли се икад сазнати истина о нерешеним политичким убиствима – Ђинђић, Аркан, Буха, Кундак и други?

– Што се више прича објављује на ту тему, то је мени све мање јасно. Видите, за већину тих убистава имамо и правоснажне пресуде. Али мислим да ти људи који робијају нису испитани како треба. Ја ћу покушати да их испитам, јер мислим да ће врхунски новинар то боље урадити од било ког полицајца, истражног судије или тужиоца. Како сад имамо и историјску дистанцу, мислим да може много више да се каже него раније. Ја сам одушевљен Душаном Михајловићем. Он је казао да ће се тек за 50 година сазнати политичка позадина убиства Ђинђића. Рекао ми је још да, осим „Повленских магли“, није написао никакве мемоаре, а Небојша Човић је код мене у студио доносио хрпу папира и говорио: „То су нови мемоари Душана Михајловића.“ И неки медији и политичари имају те мемоаре. Ко је написао те мемоаре Душана Михајловића, то је стварно фантастично.

Шта мислите да је позадина тога?

– Мислим да само искусан човек какав је Михајловић може на тај начин да пусти мамац, да види како ће људи реаговати.

О везама политичара с криминалцима
„ЗЕМУНЦИ“ СУ БИЛИ ГАЛАНТНИЈИ ОД СОРОСА

Да ли сматрате да би било корисно да се испитају наводи, да се провери какву су корист имали неки политичари од дружења с припадницима „земунског клана“?

– Политичари, колико их познајем, никад се ни са ким не виђају из забаве, већ из чистог интереса. Ти људи („земунци“, прим. аут.) били су широке руке и у кешу и у натури. Били су много галантни, далеко више него било који НВО и Сорос. Мени су се људи хвалили да су у Шилеровој галантнији од Сороса. Ја нисам био ни на првој ни на другој листи, увек су ме паре заобилазиле.

Политички скенер

* Вук Јеремић, председнички кандидат
Да објасни да ли су га Руси у Москви тровали полонијумом као Литвиненка или салмонелом из ‚72, па је живот спасао у америчкој болници у Москви.
* Војислав Шешељ, лидер СРС
Насер Орић ми је рекао да осим Шешеља и мене друге Србе у Београду не признаје.
* Саша Јанковић, председнички кандидат
Нека за њега гласа сваки Србин коме је као заштитник грађана помогао.
* Александар Вучић, председник Владе
Комплексна личност, не знамо шта ће бити врхунац његове политичке каријере, али мали сам ја писац даунапред опишем његово место у историји.
* Томислав Николић, председник Србије
Као председник Србије није Србији нанео никакву штету.

Извор:Курир.рс/Катарина Благовић