Издвајамо Србија

МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ ИЗНЕНАДА „УПАО“ НА ВМА: Шокирао се затеченим расулом!

Хитна ради у катастрофалним условима, на шалтерима за заказивање сви на паузи, апотека скоро празна, а попис траје данима… Има ли нешто да је у реду, упитао се Ђорђевић

Министар одбране Зоран Ђорђевић ненајављено је јуче обишао Војномедицинску академију (ВМА), а стање које је тамо затекао потпуно га је шокирало.

Да рад најугледније здравствене установе у Србији није најсјајнији, уверила се и екипа Курира која је с министром ексклузивно била на лицу места.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изненадни обилазак Ђорђевић је започео од Хитне помоћи, где је одмах констатовао да услови за рад уопште нису добри, на поликлиници је свих седам шалтера за пацијенте било затворено истовремено, а онда је наишао и на затворену апотеку, која три дана врши попис иако су јој рафови скоро празни. Обишао је и дечју клинику, којој су преко потребни нови лекари… Једино је био потпуно задовољан радом неурологије.

Не верујући шта затиче, у једном тренутку је чак констатовао и да су, по изгледу просторија, делови ВМА „замрзнути у времену“, а онда је приметио да чак ни часовник на зиду не ради.
– Хитна помоћ ради у катастрофалним условима. На шалтерима, где пацијенти треба да заказују и оверавају папире, сви су на паузи одједном иако је гужва у чекаоници велика. Апотека такође не ради… Да ли овде има нешто где је све у реду?! – упитао је он.

Ђорђевић је поразговарао и са грађанима које је затекао на ВМА, а након тога сео за сто са руководством те установе и предложио да се што пре реновирају просторије Хитне помоћи, јер „људи који долазе у Хитну заслужују много бољи третман“, а затим и остали делови зграде. Обећао им је подршку, али и новац, а порука свима на ВМА била је јасна – засуците рукаве.

У пратњи новопостављеног в.д. начелника ВМА, пуковника проф. др Мирослава Вукосављевића, министар Ђорђевић је обишао дечји диспанзер, где је са лекарима и пацијентима разговарао о условима на том одељењу.

Подршка и савет
КУПИТЕ ОПРЕМУ КОЈУ НИКО НЕМА

Министар Ђорђевић је руководство ВМА посаветовао да, када купују опрему, бирају најбољу, јер „нисмо довољно богати да купујемо јефтино“.
– Одвојили смо више новца за лекове, а добићете и средства за опрему. Од опреме желим да купимо нешто што до сада није постојало у Србији, нешто по чему ћете се издвојити и што ће помоћи свим људима. Засуците сви рукаве и дајте да урадимо нешто. Радимо реформу војног здравства, опремање, реконструкцију, па дајте предлог шта и како да се ради – навео је он.

Од данас нови шеф
ВУКОСАВЉЕВИЋ НА ЧЕЛУ ВМА

ВМА од данас има ново руководство. Нови заступник начелника ВМА је пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, који је постављен указом председника Томислава Николића. Он је претходних 12 година био начелник Клинике за очне болести ВМА, а од 2010. је редовни професор на Медицинском факултету ВМА. У чин пуковника унапређен је 2004.

 

Извор: Курир