Издвајамо Регион

Министар правде Црне Горе тражи да Србија изручи оптужене за тероризам

Пажин је рекао да Србија треба да ухапси Немању Ристића и Предрага Богићевића и да спроведе екстрадициони поступак

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црногорски министар правде Зоран Пажин сматра да би српски правосудни органи требало без оклевања да ухапсе српске држављане које званична Подгорица потражује због сумње да су намеравали да изведу терористички напад у Црној Гори на изборни дан, 16. октобра.

Пажин је за подгоричке „Дневне новине“ рекао да Србија треба да ухапси Немању Ристића и Предрага Богићевића и да спроведе екстрадициони поступак.

– “Несумњива је обавеза Србије да лиши слободе лица која се путем Интерпола потражују, не постављајући неке услове који би се односили на доказни поступак. Оцена доказа је ствар надлежног суда у поступку по захтеву за изручење, након што би нас из Републике Србије обавестили да су потраживана лица лишена слободе” – каже Пажин.

Појашњавајући редослед процедуралних корака, он је рекао да је Србија, као чланица Интерпола, дужна да поступи по њиховој потерници без икаквог условљавања, “дакле да ухапси оног за киме је потерница расписана”.

Након тога, Интерпол званично обавештава канцеларију у Подгорици, после чега следи захтев за изручење. Пре доношења одлуке о екстрадицији, надлежни суд у Србији оцењује квалитет доказа и доноси одлуку о изручењу.

“У тој фази поступка могуће је да суд у Србији тражи додатне доказе од црногорских истражних органа, а не пре тога. С обзиром да Црна Гора поседује доказе у случају Ристића, те да је део доказа добијен и од истражних органа Србије, за очекивати је да ће суд донети одлуку о изручењу. Ово је све процедура која долази накнадно, након што Србија ухапси Ристића”, категоричан је Пажин.

Извор:Танјуг