Издвајамо Свет

Могерини: Балкан је срце Европе!

„Наш посао се наставља – да превазиђемо непријатељства из прошлости и да одговоримо позиву за запошљавање, јединство и отвореност који долази од младих у региону“, написала је Могерини на свом блогу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Балкан се налази у срцу Европе и његова будућност је унутар Европске уније, навела је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и додала да је пут Балкана ка ЕУ међу 12 питања којима ће се бавити у 2017. години.

“Наш посао се наставља – да превазиђемо непријатељства из прошлости и да одговоримо позиву за запошљавање, јединство и отвореност који долази од младих у региону”, написала је Могерини на свом блогу.

Према њеним речима, у 2016. години листа битних момената у односу ЕУ са Балканом је “изузетно дугачка” – отварања нових поглавља у преговорима Србије, аплицирање БиХ за чланство, први Придружени савет ЕУ и Косова.

“Реформе правосуђа у Албанији, отварање нове фазе у путу те земље ка ЕУ и привилегија да се обратим у парламенту у Тирани”, додала је Могерини.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност је оценила да је 2016. година била веома тешка година, а да је 2017. година почела “страшним терористичким нападом у Истанбулу”.

“То треба драматично да нас подсети на посао који још треба да обавимо – да поразимо тероризам, али и доведемо до краја конфликате у региону, којих има превише, а то је посао који морамо да урадимо заједно. Заједнички покушавајући и градећи јединство наших заједница сваког дана и са нашим партнерима почевши са нашим суседима”, навела је она.

Могерини је оценила да година која је тек почела неће бити лака, али да су у 2016. години постигнуте неке ствари које ће олакшати ову. Она је навела 12 ствари које ће бити смерница за 2017. годину, а догодиле су се прошле године.

Као прву ствар је навела Брегзит оцењујући да је након референдума на ком је Велика Британија гласала за излазак из ЕУ, за њу била врло битна стратегија ЕУ након тога, која обухвата и спољну и безбедносну политику Уније.

Та стратегија је представљена 28. јуна 2016, а у њој се налазе будућа путања ЕУ, потребе грађана, али најважније и идеја о оснаживању ЕУ. О мигрантској кризи, Могерини је рекла да се и у 2017. мора радити са земљама из којих мигранти долазе како би се спречило кријумчарење људи и сачували њихови животи.

Она је рекла и да треба наставити са тренирањем локалних безбедносних снага. Једна од 12 тачака је и конфликт у Сирији, а Могерини је навела да ће ЕУ остати водећи хуманитарни донатор за Сирију.

Могерини је писала и о безбедности ЕУ истичући да је неопходна боља сарадња са војним и цивилним мисијама, као и са УН и НАТО. О односима ЕУ и САД, висока представница је рекла да ће ЕУ наставити да одржава односе и са новом америчком администрацијом.

– Ми смо већ у контакту са транзиционим тимом Трампа, а ја се чујем са будућим потпредседником САД Мајком Пенсом – рекла је Федерика Могерини.

Извор:Телеграф.рс/Тањуг