Занимљивости Издвајамо

На гробу Титове љубавнице природа урезала крст: Снимили смо мистериозно место и занемели од чуда (ВИДЕО)

Јосип Броз Тито (фото:ЈуТјуб)

Према званичном извештају, Зденка је умрла 1946. године од туберкулозе – болести која се тад лечила, чак и у Београду

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Даворјанка Пауновић звана Зденка имала је 25 година када је по званичном извештају умрла од туберкулозе. Њен послодавац и, како се причало – љубавник, Јосип Броз наредио је да Зденка буде сахрањена у комплексу краљевског двора који је служио као резиденција маршала Југославије.

Од њене смрти је прошла 71 година и усамљени гроб усред парка не би био необичан да временске прилике и хемијске реакције нису на мермеру оставиле траг.

Наиме, цео споменик обрастао је у лишај и маховину осим на местима испод бакарних слова и бакарне петокраке. Стално сливање једињена бакра и воде онемогућило је раст биљака, па се током времена, на неким местима на комунистичком гробу са петокраком оцртао бели крст.

– Зденка је умрла 1946. године, према званичном извештају од туберкулозе, болести која се тад лечила, чак и у Београду. Управо због ове чињенице произилазе спекулације о њеној смрти.

– У дворском комплексу је сахрањена највероватније по жељи самог Тита. Он је очигледно био у много ближој вези са њом, него што је тадашња верзија допуштала – рекао нам је кустос Гаврило Дошен.

Тако дворски комплекс Карађорђевића, дубоко у себи крије једну тајну и љубавну причу, о којој нисте могли да чујете ни реч на часовима историје. Ова прича је о великој љубави маршала Тита и његове секретарице Даворјанке Пауновић Зденке, коју је Јосип Броз закопао у шуми Белог двора, подигао јој споменик, и свако јутро обилазио њен гроб, плакао и остављао ружу.

Према предањима Тито и Даворјанка су се упознали у предвечерје рата, а тада веома млада и лепа студенткиња француског, модерног и изазовног облачења, брзо се заљубила у моћног и мистериозног партијског вођу.

Авантура је прерасла у љубав и Зденка, како ју је Тито назвао, није се више одвајала од њега. У току рата Зденка је пратила Тита на сваком кораку, као његова лична секретарица.

Опширнију причу погледајте у видеу испод, који је снимљен пре непуних месец дана

Извор:Телеграф.рс