Издвајамо Православље

НА КРСТОВДАН МОРАТЕ ДА СЕ РАДУЈЕТЕ: Ево због чега је то важно а овом МОЛИТВОМ се помолите ДАНАС обавезно!

Акатист часном крсту почиње једном моћном реченицом: Радуј се…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осамнаестог дана јануара, православни народ слави Крстовдан. Обичаји налажу да се овај дан строго пости на води како бисмо се припремили за испијање богојављенске водице.

Одлазак у цркву по свету воду, паљење свеће за здравље, те молитва, спадају у обавезне радње сваког верника на овај велики празник.

Крстовдан је дан када се цео свет моли и позива на покајање, како би се очистили од грехова и били достојни Исуса Христа.

Акатист часном крсту почиње једном моћном реченицом: Радуј се…

„Радуј се, Крсте, јер на Теби Христос, Бог наш, својевољно рашири руке Своје и изврши наше спасење!“

Ова молитва има за циљ да подсети сваког верника како нас безначајни проблеми вуку на дно, а на свету има толико ствари за радовање.

Толико ствари због којих морамо и требамо да се захвалимо Богу! Оно што је стварно важно (породица, деца, здравље, здрави и живи родитељи, пријатељи) често узимамо олако, а управо је то оно на чему требамо да будемо захвални.

Нека због свега овог Крстовдан буде дан поновног почетка, дан радовања, дан захвалности... Размислите добро шта је то што вас чини истински срећним, подигните главу ка небу и искрено се захвалите Богу.

Али најпре, не заборавите да се радујете. Радујте се сваки дан, радујте се јер је Крстовдан, јер сте здрави, јер имате некога кога волите и ко вас воли.

Молитва часном крсту за Крстовдан:

„Слава Господе, Крсту Твоме Часноме!

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од Лица Његова они који га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогањање сваког противника.

О, пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавек. Амин.“

 

Извор: stil.kurir.rs