Издвајамо Србија

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ИСМЕВАЈУ ВУЧИЋА И НИКОЛИЋА: Постоје два Вучића, за инострано и домаће тржиште, а Николића Срби гледају

“Као и Митровица, и Вучић је двострук: постоји у верзији за извоз, за иностранство, где иступа као трезвени прагматичар, што заиста и уме да буде. Али, постоји и Вучић за домаће тржиште…”, пише “Франкфуртер алгемајне цајтунг”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новинар овог немачког листа Михаел Мартенс пише о “Железничкој драми на Косову”: “Неки возови постижу циљ иако до њега не стижу“. Председник државе Томислав Николић запретио је слањем српске армије. То што је косовска влада послала на Север Косова специјалце, знак је да Албанци желе рат, рекао је. Сад, у Србији постоји само један високи политичар који Николића озбиљно схвата, наиме – сам Николић, јер су се Срби навикли да на изјаве свог председника гледају као на лоше време или болове у желуцу. Али умешао се и премијер Александар Вучић, који вуче све конце у Београду”.

“Вучић за још увек изненађујуће велику наклоност грађана може да захвали не само реформски оријентисаној економској политици и томе што важи као одлучни махер – већ и томе што унутрашњу политику инсценира као перманентну националистичку сапунску оперу”, додаје се у тексту.

Аутор подсећа да овај воз није био тако “историјски” као што је то српска влада тврдила.

“Одавно постоји редовна железничка линија из Србије за Косово. Она саобраћа, а да је при томе не зауставља косовска полиција. Само са вагонима који нису облепљени српском спољном политиком. Један такав воз, па и да долази из Београда, не би упао у очи, али овај је требало да привуче пажњу. Власт у Србији је на случају шареног воза показала како уме да истовремено креира неки проблем, па да се онда појављује као неко ко ће тај проблем да реши. То је веома опасно решење”, закључује немачки лист.

 

Дојче веле/Vestionline.com