Издвајамо Србија

НЕМАЧКОЈ ПОТРЕБНО 1.350 МЕДИЦИНСКИХ РАДНИКА ИЗ СРБИЈЕ: Ево где да се пријавите и који су услови…

Из компаније кажу да гарантују све услове које имају и немачки држављани који се запошљавају посредством Спектре

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачкој ће до краја 2020. у сектору медицинске неге недостајати готово 220.000 квалификованих радника, што отвара врата стотинама медицинских сестара. Због тога је у Србији отворено представништво немачке компаније Спектра. Задатак те фирме је запошљавање радника из Србије у Немачкој – пре свега лекара, медицинских техничара и сестара.

Како да српски медицинари што лакше узму пасош у руке и пут за Немачку под ноге? Тако што им на ноге дође немачка фирма за запошљавање.

Мисија ове, свеже отворене, експозитуре у Београду је: Што пре, широм Немачке, упослити 1.350 српских болничара.

У фирми Спектра показују папире и кажу да је већ 70 уговора склопљено. Кажу и да су од српских лекара траженији медицински техничари и сестре.

За одлазак у Немачку су махом заинтересовани они без посла, док кофере пакује свега 10 одсто болничара који већ раде.

– То су, углавном, људи који немају радног искуства. Ми смо ту како у Србији, тако и у Немачкој да им помогнемо у дошколовавању, да би они добили своје стручно звање – наводи Монија Почековић, директорка Спектре.

Знање немачког је кључно за посао. У Спектри са кандидатима раде на нострификацији дипломе, прикупљању папира, а потом им понуде уговор. Све је бесплатно, јер фирма није посредник, већ послодавац.

Из компаније кажу да гарантују све услове које имају и немачки држављани који се запошљавају посредством Спектре.

Болничаре шацују уз подршку Владе Немачке и без противљења Владе Србије. У извоз радника је, наиме, укључена и сама Национална служба за запошљавање, која чак Спектри нуди раднике за одлазак у Немачку.

Да ли је задатак српске владе да помогне страним владама да лако дођу до квалитетне радне снаге или да такве раднике задржи у Србији?

Министар рада одговара: Држава никоме не може да забрани рад у иностранству само зато што му је финансирала школовање. Кад је тако, каже Вулин, боље да фирме за миграцију радника влада подржи, али и контролише.

– Можда би најбоље било да све буде нерегулисано. Па да не подржавамо никога, па нек иде ко где хоће, па после тога када читате новине да су људи остали без пасоша, без новца, да не знате где су отишли, да су их преварили, да су их опљачкали, онда ћете вероватно доћи код мене и рећи – како не можете да их заштитите у Берлину? Дакле, допустите да их штитимо – наводи министар Вулин.

Решење за останак медицинара је, тврди Вулин, изједначити плате српских, са зарадама немачких болничара. Али до тада, боји се министар, држава ће морати још пуно, пуно да ради.
Извор: Телеграф.рс/N1