Православље

НИКАДА НИКОГА НЕ ОСУЂУЈ: Ево зашто је то паклени грех!

По некад, врата старе келије би се отворила и Старац, који је унутра творио Исусову молитву срца за спасење своје браће и за своје спасење, би се појавио. Његово лице би блистало, према свима се обраћао онако како треба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Сви ми се веома бринемо за наше драге упокојене и за њихово стање, па смо питали старца шта треба да радимо за њих. Питали смо га о томе и очекивали убедљиве одговоре. Он би нас са љубављу саветовао треба да се много молимо за њих. Молитве, литургије, парастоси, и милосрђе намењено за упокојене им највише могу помоћи. Старац је говорио да се треба више молити за упокојене него за живе јер они више ништа не могу да учине да себи помогну. Али ми можемо наведеним начинима да привучемо Милост Божију на упокојене. Тако да се њихово стање на тај начин може побољшати или чак и променити јер су још увек пред судом. Онда би на свој начин завршио говерећи зар је мала ствар упокојеног преселити из подрума без светлости у лепо осветљен апартман.

Сећам се једног веома упечатљивог детаља о човеку који је хтео да се самоубије скочивши са моста. Старац каже да се тај човек покајао док је падао, а Бог је прихватио његово покајање и послао Светог Анђела да прими његову душу. Не смемо никада да очајавамо већ треба да се молимо за браћу и сестре тражећи Божију Милост. По речима Светог Исидора Пилоусиотиса не треба да будемо судије другима и не траба пре Суда Божијег да доносимо закључке.

Примио би нас и сео са нама на клупе направљене од дасака које су биле у близини. Руковао би се са сваким од нас и понудио нам ратлук и воду као што је то обичај на Светој Гори.

Ту, испод крошњи дрвећа уз цвркут птица, Старац би нам причао о вечном животу. Понекад би одговарао на наша питања, а некад би му било откривено одозго шта треба сваком од нас да каже. Око њега су били људи различитих професија и расположења. Неки су знали ко је он, а неки су само чули о њему. Вођен Духом Светим он је свакоме причао оно што је за њихову корист.

Никада нећу заборавити када је Старац успео да објасни истину студенту из Шпаније католичке вере. Старац се са љубављу обраћао њему користећи више језика да би му објаснио оно што би за њега било битно. Онда му је говорио на Грчком иако тај студент није разумео Грчки. Старац нам је рекао да ће Дух Свети помоћи да он осети истину и да разуме оно што му се објашњава иако не разуме Грчки. Неки људи који су то слушали су рекли Старцу да студент не може да разуме шта му се говори, а Старац им је одговорио да ће разумети оно што треба да разуме.

Његов савет свим посетиоцима је био да треба да имају духовног оца. После многих питања и одговора Старац би на крају упућивао људе код свог духовног оца на исповест јер је знао да су греси основни проблем и узрок свега оног што их мучи.

Многи који нису имали духовног оца до тада су након разговора са Старцем успевали да нађу духовног оца и да живе по Црквеним заповестима. Њихови животи и животи људи око њих би се променили. Желим да наведем савет који је Старац давао свим људима у браку који су долазили код њега. Саветовао их је да имају истог духовног оца јер би имали проблеме ако би им духовни оци били различити.

Такође бих хтео да кажем још нешто веома битно о чему је Старац причао. Једном другом приликом дошла је група људи код Старца, а међу њима Асистент Професор Медицинског Универзитета у Атини који је веома поштовао Старца. У једном тренутку професор је са болом и љубављу питао Старца шта ће бити са људима који су добри али нису верници и како им се може помоћи. Старац му је одговорио да треба да се моли за њих јер под тим околностима они заслужују милост Божију.

Старац, који је био прави човек Божији, је говорио и учио на основу правог животног искуства. Али када је у питању Православна Вера ту није било никаквог компромиса. Знао је да је најопасније одрећи се Вере и прихватити обману. Многи људи који су били залутали су одлазили код њега са разним проблемима. Враћали су се као покајници и даље живели под руководством духовног оца.

Једном сам упитао Старца шта треба радити са људима који су пали у јерес, секту, или демонску обману и који су се одрекли своје Свете Православне Цркве. Старац је одговорио да треба одржати службу у Цркви за тог човека и да он или она треба да се одрекну пређашње заблуде и прочитају Символ Вере, а онда их треба Миропомазати.

 

Извор: Манастир Лепавина