Издвајамо Србија

НИКОЛИЋ О САСТАНКУ У БРИСЕЛУ: Приштина покушала да увуче ЕУ у причу о независности!

Фото: Јутјуб

У Бриселу је вечерас завршен састанак делегација Београда и Приштине на највишем нивоу, уз договор да се разговори сутра наставе, изјавио је за Спутњик председник Србије Томислав Николић, који је на састанку представљао Србију са премијером Александром Вучићем.

Постигнут је договор да представници Србије и привремене администрације у Приштини заједно са представницима ЕУ наставе сутра разговоре у Бриселу.

Како сазнаје Спутњик, делегације, које су поред председника и премијера Србије чинили и косовски председник Хашим Тачи и премијер Иса Мустафа, изнеле су дијаметрално супротстављене ставове од којих не одустају.

Председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић детаљно су изнели све проблеме које Приштина прави неиспуњавањем договорених обавеза. Поновили су да специјалне јединице Приштине немају шта да траже на Северу Косова, као што ни Србија не инсистира да на Косову и Метохији има своју војску.

Како Спутњик сазнаје, Николић је рекао косовском председнику Хашиму Тачију да није сигуран да ће се састајати пошто постоје озбиљне оптужбе да је починио ратне злочине.

Николић је инсистирао да кажу каква је наређења имала специјална јединица, како да заустави воз, и добио је одговор да је то било препуштено команданту јединице на терену. На примедбу да је воз био провокација и тврдњу Тачија да је воз био руска донација, Николић је рекао да је њихова тврдња како је Косово независна држава такође провокација, подсетивши на спаљене цркве, порушена српска гробља и друго.

Председник Николић је у краткој изјави за Спутњик рекао да Приштина није на састанку изнела захтеве за независност.​

„Приштина није изнела захтев да признамо независност, то третирају као готову ствар. Покушали су да увуку ЕУ у причу, тврдњом да нећемо бити у Унији ако не признамо независност. Рекао сам — добро, нећемо бити. Могеринијева је, међутим, рекла да такав захтев не постоји и била је објективна све време“, рекао је Николић закључивши да је у основи заустављена ескалација немира.

Вучић: Договорена серија дијалога, да се спусти лопта

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је са високом делегацијом из Приштине, а уз подршку ЕУ, договорено да се настави серија дијалога на високом нивоу, као и да се „спусти лопта“ у изјавама званичника.

Вучић је у изјави новинарима после састанка рекао да је дијалог био изразито тежак и да су одређене ствари постигнуте кроз отворен разговор о стварима у којима су ставови изразито супротни.

„Успели смо, уз подршку ЕУ, да договоримо наставак дијалога, серију дијалога на високом нивоу у наредном периоду. Договор је такав и да сви спустимо лопту и да покушамо да се одговорно понашамо и да или о томе не говоримо или да говоримо на озбиљнији начин, не говорећи ништа лоше о другој страни“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће, када је реч о Београду, лично замолити сваког министра и државног функционера да се тако понаша и додао да верује да ће Београд своју реч да одржи.

„То је важно јер људи обично потцењују наш дијалог, а ја сам сигуран да сутра или дан после тога тешко да ће моћи да се догоде неке тешке ствари какве су се дешавале претходних дана и недеља, које смо ми на сасвим различите начине видели“, рекао је Вучић.

Он је рекао да верује да је такво понашање добро за нашу будућност, јер без разговора, како је рекао, идемо у ћорсокак и све веће проблеме.

„Ово је био добар корак. Увек сам говорио да су разговори лековити и да много значе, чак и да када не донесете неки нови споразум. И такав разговор је добар јер тиме штитимо људе на терену, било да су Срби или Албанци“, рекао је Вучић.

Премијер је констатовао да то показује и да смо у стању да разумемо штету коју једни другима можемо да нанесемо и која је непотребна.

„Верујем да можемо на сваки начин у будућности то да избегнемо“, закључио је премијер.

 

Извор: rs.sputniknews.com