Србија

НИКОЛИЋ ОДБРУСИО ТАЧИЈУ: Кукавице, око куће ти је ограда од три метра!

Председник Николић каже да су се делегације Београда и Приштине разишле после разговора у Бриселу уз обећање да ће учинити све да буде мир на Косову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Он је, међутим, оценио да администрација у Приштини покушава да убрза решавање ситуације свесна да се односи у свету мењају, „да време ради за Србију, за српски народ на КиМ и да сад Срби могу да очекују позитивне сигнале из многих светских престоница“.

„Прошло је време када су поједини, за живота, из страних држава обезбеђивали себи споменике и називе улица у оквиру приштинске администрације. То очигледно више неће бити светски тренд“, сматра Николић.

Председник Србије оценио је да је састанак у Бриселу био тежак и истакао да је постојао договор, на којем је инсистирала висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини, да се учесници уздрже од изјава, и да се пронађу начини да се спусте тензије и види шта није испуњено и шта може да се испуни брже, а шта спорије.

„И наравно Aлбанци су преварили и од тога направили читаву представу у којој тврде да су коначно суочили српску делегацију са независним Косовом“, рекао је Николић новинарима у Лисабону.

Он је, међутим, истакао да је то био разговору коме је делегацији Приштине све отворено речено, у којем је Србија, како је истакао, јасно и пред Могеринијевом рекла да неће признати једнострано проглашену независност Косова макар то био услов за улазак у Европску унију.

Главни ослонац дискусије косовског председника Хашима Тачија, како је рекао, био је „ево ту је ЕУ, никада нећете ући ако не признате независно Косово“.

„То Могерини није потврдила, а ми смо то одбацили као услов који би уопште могао да буде постављен“, нагласио је Николић.

Он је нагласио да сада може да прича о састанку јер су представници Приштине прекршили договор, за разлику од српског премијера Aлександра Вучића који га је, како је нагласио, поштовао и није о томе говорио.

„Рекли су да су они свој циљ остварили, територију заокружили, суверенитет обезбедили и да њих не интересује више ниједан део територије који би узели од Србије кад имају своју државу и наравно то мора да вас изазове да им све кажете. Много тога смо им рекли и у вези са понашањем и у вези са зидом и неиспуњавањем обавеза, као и у вези са будућношћу коју су наменили грађанима КиМ тиме што су довели специјалне јединице тамо где не смеју да буду“, рекао је Николић.

Он је додао да је представнике Приштине питао шта би било да је Београд довео своје јединице.

„Ви сте довели и дотерали све што имате и од оружја и од оруђа, шта би било да смо и ми дотерали само део онога што имамо? Да започнемо рат? Је л’ то била жеља?“, упитао је Николић.

Додао је и да је поставио питање чиме би Приштина зауставила воз, који је кренуо директном линијом из Београда ка Косовској Митровици после 18 година, као и какво је наређење имао њихов командант.

„Они су рекли да није имао никакво наређење, него да одлучи на терену. Шта да одлучи? Да ли је велики машиновођа, да ли је мали, да ли има 50 путника или 100, колико ће да побију, шта ће да раде?“, рекао је Николић.

Он је додао и да су представници Београда упозорили Приштину да је договорено да зид у Косовској Митровици буде висок 80 центиментара, а да је Приштина „изиграла“ тај договор и сада тражи да се он потпуно сруши.

„Питао сам Тачија колики је зид око твоје куће, три метра? Што ти онда смета зид од 80 центиметара, тако низак зид ниси видео у животу?“, рекао је Николић.

 

Извор: Tanjug