loading...
Издвајамо Србија

Од Трампа очекујемо да Србима да само онолико колико је Америка дала Албанцима, то ће бити довољно …

Пише: Ратко Дмитровић

Више је, за последња два месеца, у Београду проливено суза због пораза Хилари Клинтон на председничким изборима него у самој кући Клинтонових.

Неки у овдашњим политичким, дипломатским, интелектуалним круговима и даље верују да је ово ружан сан, да ће се све променити у тренутку, а Трамп нестати.

На то их још од затварања изборних места наводи и Си-Ен-Ен. Ова медијска кућа, с крвавим траговима широм планете, кампању против Трампа довела је до врхунца 24 сата уочи инаугурације, анализом могућности да изабрани председник САД буде убијен пре уласка у Белу кућу.

Бивши досовски амбасадор СР Југославије у Америци (ако му наведем име, одмах ћете се сетити ко је – да парафразирам Матију) изјавио је на дан Трампове председничке промоције, да Америка на челу са Доналдом Трампом, први пут после Другог светског рата, постаје фактор потенцијалне нестабилности у свету.

Значи, по мишљењу професора, Америка је у наведеном периоду била фактор стабилности у свету. Ту „стабилност“, ширила је по Вијетнаму, Јужној Америци, Либији, Сомалији, Ираку, Југославији… остављајући иза себе милионе мртвих, разрушене градове, уништене економије, грађанске ратове, затроване просторе, беду сваке врсте…

На страну константно деловање ЦИА и разних америчких фондова. Од Другог светског рата свет већег зла од Америке није имао.

Али, пустимо амбасадора, он је само још једна слика оних који су нас водили и представљали након „октобарске револуције“, да видимо шта нас чека с Трампом.

На истом овом месту, пре два месеца, написао сам, и остајем при томе, да Срби и Србија од нове америчке администрације не треба да очекују ништа што је у складу са српским жељама, у правилу нереалним.

Биће довољно да та велесила, некада савезник Србије, са којим имамо 135 година дуге дипломатске односе, не чини ништа на нашу штету. Од 1990. године до данас јесте; где год је могло и кад год је могло.

Америка је подржала сепаратизам у бившој Југославији, срушила мировни договор три народа у Босни и Херцеговини и покренула рат, касније бомбардовала тамошње Србе, осмислила акцију „Олуја“ и извршила прве ударе на положаје војске РСК. Америка је бомбардовала Србију, отела Косово и створила другу албанску државу, учинила све да раздвоји Србију и Црну Гору…

Трамп је светска загонетка. Видећемо шта доноси. Овде је додатно значајно да смо, то је сигурно, ушли у сферу глобалних промена у свету, на Балкану такође. Од онога како им је било протекле две и по деценије, Србима не може да буде горе. Ако Трампова екипа Србима подари исту меру уважавања и поштовања као Албанцима, на пример, биће довољно. Остало би Срби могли да ураде и сами.

 

Извор: Новости.рс

loading...