Издвајамо Свет

Опасност од војног сукоба Русије и НАТО-а већа него икада!

Од 2014, када је Русија извршила анексију Крима, Москва и НАТО су распоредили снаге дуж граница, док су се њихови односи значајно погоршали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аналитичари сматрају да је опасност од војног сукоба већа него икада у протеклих неколико деценија. Предстојећа промена администрације у Вашингтону вероватно ће значајно утицати на односе између Кремља и НАТО-а, док аналитичари истичу да је сасвим неизвесно како ће се ове године развијати затегнутост између Истока и Запада.

У октобру у Калињинграду, у непосредној близини НАТО чланица, Пољске и Литваније, Москва је распоредила ракете типа Искандер које могу да носе нуклеарне бојеве главе. Русија је такође спровела низ војних маневара дуж западне границе.

Војници НАТО-а у приправности

НАТО је ставио 300.000 војника у стање високе приправности, а распоредио је особље и дуж граница са суседним државама.

– Расте опасност од неочекиваног сукоба – упозорава некадашњи обавештајни функционер у Москви Џон Лоу, сарадник Четам хауса.

– Чини ми се да је веома важно да успоставимо систем преко којег војска може да комуницира када је неопходно. Обе стране треба да схвате да постоји могућност нехотичног сукоба – каже он.

НАТО ће ускоро распоредити 4.000 додатних војника у балтичким земљама и Пољској. Јача се главни принцип Северноатлантског савеза о колективној одбрани, каже Лоу.

– НАТО почиње, рекло би се, од почетка да би обновио своју одбрамбену способност, што се не догађа преко ноћи. Међутим, важније је што постоји воља за мирним решењем – каже Лоу.

Победа Трампа донела неизвесност

Но, изборна победа Доналда Трампа унела је неизвесност у погледу америчке привржености НАТО-у. Прошле године, Сједињене Државе су учествовале са 66 милијарди долара у буџету НАТО-а.Друго пласирана, Британија, потрошила је мање од десет одсто тог износа. Трамп поставља питање оправданости америчког финансијског удела, а аналитичари износе да Москва са великим занимањем прати ситуацију :

– Верујем да постојећа колективна одбрана битно утиче на уздржаност Москве. Трамп би могао то да измени уколико не подржи угрожене НАТО чланице, које не испуне своје финансијске обавезе алијанси – сматра Сара Лаин из Института уједињених краљевских услуга.

Похвале које је Трамп упутио Путину узнемирили су Украјину, која се бори са побуњеницима у источној Украјини, подржане од стране Кремља.

– То би могло да охрабри Русију да испроба неповредивост граница НАТО земаља и њихово јединство – истиче Лаин.

Лоу сматра да је прерано тврдити да ће Трампове изјаве стварно довести до трајног детанта са Русијом:

– У неким тачкама се неће сагласити. Говорим, рецимо, о Ирану. Мислим да ће се то питање убрзо наћи на дневном реду – каже он.

У самој Америци, Трамп је суочен са поделама. Недавно су амерички сенатори посетили НАТО савезнике да би им потврдили америчку подршку. Наоружавање обе стране повећало је ризике. Нова америчка администрација би могла да унесе додатну неизвесност у већ затегнутој ситуацији.

Извор: Vestionline.com