Издвајамо Свет

Овај човек је пре 20 година предвидео долазак ТРАМПА а сад има језиву вест за САД и свет!

Прошлог викенда на друштвеним мрежама проширио се цитат из књиге Карла Сагана „Свет прогоњен демонима“. Већина се сложила да његове речи језиво прецизно описују садашње време и тренутну ситуацију у Америци. То се посебно односи на поступке новог председника Доналда Трампа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Слутим да ће Америка моје деце или мојих унука постати таква да ће бити место искључиво услужне или информатичке економије, да ће скоро све производне индустрије побећи у друге земље, да ће феноменална технолошка моћ бити у рукама неколицине, да се на јавни интерес нико неће ни обазирати, да ће људи изгубити способност доношења властитих ставова и критичког пропитивања оних на власти, да ћемо се вратити у еру незнања и мрака кад изгубимо способност разликовања доброг и истинитог, јер ћемо посезати за кристалима и нервозно се саветовати са хороскопима – написао је он.

Две деценије унапред савршено је дијагностиковао тренутну парализу размене информација, загушених намерним или ненамерним ширењем дезинформација, преноси Еxпресс.хр.

Називали они проблем „лажним вестима“ или „алтернативним чињеницама“ или напросто „страхом, несигурношћу и сумњом“, Саганово пророчанство света у којем „губимо способност разликовања доброг и истинитог“, чини се као да нам се обистињује пред носем.

Књигу је написао као страствени позив на коришћење научног промишљања и научног метода у доношењу одлука на дневној основи.

Саган је тврдио да је научни приступ најбољи начин и за контролисање наших политичких представника како би радили за нас.

Последње поглавље своје књиге назвао је „Прави патриоти постављају питања“ и у њему доноси овакав закључак.

– Уколико су грађани образовани и доносе властита мишљења, у том случају они на власти раде за нас. У свакој земљи бисмо требали децу да учимо научним методама и разлозима за Повељу о правима. Тиме ће се развијати одређена пристојност, понизност, дух заједништва. У свету прогоњеном демонима који испуњавамо људским врлинама то би могло бити све што стоји између нас и таме која нам прети – написао је он.

И заиста, само гледајући САД, Трампова администрација прети Агенцији за очување околине, борби против климатских промена, доступности образовања и здравства, медијима, више него икад ико у историји те земље.

Извор: Телеграф.рс/Ехпресс.хр