Здравље Издвајамо

Ово је права истина о свињској масти: Многи се грозе ове намирнице, а не знају колико је у ствари добра!

Свињска маст је неправедно запостављена и чак оцрњена намирница, која је упркос некадашњим уверењима добра за наше здравље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она садржи здраве масне киселине које су добре за срце и не утиче на килажу ништа више од маслиновог уља.

Вековима је била незаобилазан део домаће кухиње, све док уназад неколико деценија није стављена под знак питања, због наводно штетног утицаја на здравље.

Свињска маст има око 40 одсто засићених масти, око 50 одсто мононезасићених масти и око 10 одсто полинезасићених масти. Већину мононезасићених масних киселина у свињској масти чини олеинска киселина, здрава масна киселина која је корисна за рад срца и која се повезује с ниским нивоом лошег холестерола. Занимљиво је да у свињској масти има двоструко више олеинске киселине него у путеру.

Масноће из масти имају многе предности и доказано је да су телу потребне за обављање свакодневних функција, али у мањој количини него што се кроз прошлост користила. Осим што масноће из масти помажу у апсорпцији витамина, свињска маст садржи холестерол који се у телу под утицајем УВ зрака претвара у витамин Д значајан за апсорпцију калцијума.

Једите масти како бисте сагоревали масти

Многи стручњаци и фитнес тренери сматрају да људи треба да уносе масноће животињског порекла јер на тај начин сагоревају масне наслаге и губе килограме.

Наравно, свињску маст требало би конзумирати у умереним количинама, због високе енергетске вредности.

Препоручује се да масноће чине око 30 одсто унетих намирница током дана, од чега би један део свакако требало да чини свињска маст.

Она показује највећу отпорност на високе температуре од свих животињских и биљних масти и зато је одлична за пржење хране.

Извор: Тпортал.хр