Здравље Издвајамо

ОВУ БИЉКУ ЈЕ ОТКРИО СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛО: Лечи многе болести а нарочито нервни систем

По легенди, ову анђеоску биљку открио је свети Архангел Михајло и помоћу ње спасао велики број људи од смрти. Изузетно лековита за организам и нарочито за нервни систем…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Занимљива биљка анђелика (Ангелица арцхангелица) присутна је у народној медицини дуго. Због ароматичног укуса корена, одавно је позната као храна, зачин и лек. У вртовима средњевековних самостана узгајана је као једна од главних лековитих биљака, а пре свега као средство против куге.

По легенди, делотворност у лечењу куге која је тада харала Европом, открио је свети Архангел Михаило, по коме је названа “архангелика”. Захваљујући њеном корену, од “црне смрти” тада је спасено мноштво људи, па је постала “анђеоска”, а тек потом анђелика. Знало се и да смирује дух и регулише варење, због чега је заузимала посебно место код свештенства у изузетно бурном средњем веку.

Корен је најлековитији део биљке, добар за варење јер има горак укус, који са етеричним уљима стимулише пробавни систем и подстиче апетит. Препоручује се и за опоравак од анорексије и малаксалости. Користи се и код реуме, болести јетре и жучи, као и менструалних тегоба.

Анђелика је и делотворан експеторанс, јер подстиче излучивање слузи из дисајних органа. Садржи уља која делују противупално и сузбијају инфекције, па помаже код бронхитиса и упале плућа.

С друге стране, једињење остхол спречава згрушавање крви, због чега се препоручује за лечење тромбозе. Есенцијално уље корена анђелике садржи ретке састојке, као што су монотерпени, феландрени, кумарине- архангелицин, умбелиферон и бергаптен. Кумарини биљку чине благим седативом и учвршћују сан, а смањују напетости.

Чај од листова биљке такође је делотворан за желудац, чисти крв и бешику, ублажава надимање, грчеве и шуљеве. Поспешује излучивање сокова за варење, па се храна боље прерађује. За повећање апетита узима се на празан желудац, 15 минута пре јела. За побољшавање варења, када је желудац изузетно осетљив, после јела.

Упозорење: Препарати анђелике не узимају се за време трудноће и дојења, не препоручују дијабетичарима, као ни за особама које у терапији користе антикоагулансе (против згрушавања крви).

Дужи боравак на сунцу такође није препоручљив за оне који користе ову биљку. Због састојка фумарокумарина, она је осетљива на светлост, па може доћи до појаве осипа налик алергији.

У терапеутске сврхе користи се као течни екстракт, тинктура, етерично уље или осушени корен за чај. Дневно се узима 1,5 до 3 г екстракта, а тинктура у две до три дозе од 20 капи разблажених у мало воде, непосредно пре или после оброка.

Што се тиче етеричног уља, Немци као добри познаваоци народне медицине, саветују да се дневно два, три пута узме три или највише четири капи. Чај се прави од једне кашике сувог корена, који се кува десет минута у 2 дл воде и пије два пута дневно, свеже направљен, непосредно пре или после оброка.

 

Извор: Новости.рс