Регион

ПОЧЕЛА ЗАВРШНА ФАЗА УДАРА НА МАКЕДОНИЈУ! Шиптари траже промену заставе…

Позива се и на усвајање резолуције о Собрању којом се, како се тврди, осуђује „геноцид над албанским народом у Македонији“ у периоду 1912. до 1956. године
Три албанске парламентарне странке у Македонији усвојиле су данас заједничку платформу за преговоре о формирању македонске владе, саопштила је данас Демократска унија за интеграцију (ДУИ).
У заједничком саопштењу ДУИ, покрета Беса и коалиције Алијанса за Албанце, тражи се, између осталог, увођење албанског као службеног језика, решавање спора око имена Македонија, отварање дебате о застави, химну и грбу Македоније, као и равномерну заступљеност Албанаца у државним структурама.

Позива се и на усвајање резолуције о Собрању којом се, како се тврди, осуђује “геноцид над албанским народом у Македонији” у периоду 1912. до 1956. године, наводи Телма.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Македонска агенција МИА истиче да се у заједничком саопштењу албанских партија истиче да је документ настао “на темељима слободне и демократске воље” коју су албански гласачи изразили на ванредним парламентарним изборима 11. децембра, “духу” Охридског споразума, просперитету и дугорочној стабилности Македоније и њеној одлучности да се придружи НАТО и ЕУ

Заједничком политичком агендом три македонске партије предвиђена је реализација неколико циљева “током мандата наредне владе и/или сваког другог мандата у будућности”.

Циљеви укључују и потпуну једнакост у складу са Охридским споразумом и уставом, право на равноправност језика, употребу албанског језика на свим нивоима извршне власти, поред македонског, као званичних језика у Македонији, потпуну економска једнакост кроз једнак регионални развој.

Тражи се и решавање спора око имена са Грчком у складу са европском вредностима и принципима међународног права уз укључивање Албанаца у радну групу за директне преговоре са Грчком.

Странке кроз платформу, такође, позивају на формирање новог механизма, односно државне комисије за финансирање општина, и успостављање Министарства за политички систем и односе између заједница, као надлежног органа за поштовање права заједница и подстицање економског и друштвеног развоја недовољно развојених подручја.

Албанске партије траже једнаку заступљеност у телима безбедносних и обавештајних служби, војски и правосудном сектору, на свим нивоима централних власти, унапређивање односа са суседима и брзу интеграција у НАТО и ЕУ.

– Уз реализацију горепоменутих циљева, пут Македоније ка пуноправном чланству у НАТО и отварање преговора о чланству са ЕУ ће бити одблокирани – наводи се у саопштењу.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug/Intermagazin