Издвајамо Србија

ПОДСТАНАРИ, СПРЕМИТЕ СЕ: Агенцији убудуће ПОЛА КИРИЈЕ, а нови закон од власника тражи следеће…

Свака зграда имаће свог управитеља

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По закону он ће од власника који издају станове захтевати све податке о подстанарима, што ће држави омогућити да добије детаљну базу из које ће се тачно видети ко изнајмљује стан и на којој адреси. Изнајмљивање жељене стамбене некретнине може се претворити у праву ноћну мору уколико не покуцате на права врата.Новим законом о становању држава добија базу станова који се издају, што ће довести до масовније наплате пореза, а није искључено ни повећање кирије.

Свака зграда имаће свог управитеља. По закону он ће од власника који издају станове захтевати све податке оподстанарима, што ће држави омогућити да добије детаљну базу из које ће се тачно видети ко изнајмљује стан и на којој адреси. Према подацима Републичког завода за статистику, у Србији има 260.000 станова који се издају. Само у Београду их је око 75.000. Уколико се узме да је просечна месечна кирија 200 евра и да ће најмање 100.000 зграда у Србији имати професионалног управника, то значи да би држава сваког месеца могла да профитира четири милиона евра.

Неповерљиви, они с лошим искуством или мањком слободног времена обраћају се агенцијама за некретнине, којих само у Београду има око 200. Искусни подстанари чекају да прође „сезона“ изнајмљивања, па се на овај корак одлучују сами пратећи већ добро утабане стазе до проналаска идеалног крова над главом.

Огласи за изнајмљивање некретнина нуде широк избор станова, било да је реч о локацији, цени, начину грејања или специјалним захтевима закупаца. Ипак, они крију још једну опцију – агенцијско издавање, пишу Вечерње новости.

Закупци који пронађу објављен агенцијски оглас не треба да брину јер агенција од њих неће узети провизију осим што ће им кирија можда у старту бити виша за одређени проценат. Агенцијски проценат иде на рачун станодавца, који ће услугу платити већ при склапању уговора с новим станаром.

“За издавање некретнине узимамо проценат од прве месечне кирије, који износи 50 одсто, односно половину договорене суме између станодавца и закупца”, наводе у једнопј од престоничких агенција.

Будући закупци неретко сами позову агенцију са захтевом да им они пронађу стан по одговарајућим захтевима. У том случају провизија се плаћа искључиво онда када агенција пронађе одговарајућу некретнину и закупац се определи за њу. И у том случају закупац није у обавези да плаћа никакве додатне трошкове, иако су поједине агенције склоне нуђењу опција попут учлањења.

Најповољнија опција за обе стране је оглашавање на бројним бесплатним интернет сајтовима за некретнине. На овим страницама понуђена је опција избора станова које су огласили само власници, с којима закупци могу директно контактирати и без икаквих провизија изнајмити стан.

Извор:Новости.рс