Издвајамо Свет

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ НА БАЛКАНУ! ОБРАД КЕСИЋ ПОТВРДИО: Доналд Трамп ВОЛИ СРБЕ!

Обрад Кесић, шеф представништва Републике Српске у Вашингтону, први је Србин који је имао прилику да се након инаугурације састане са сарадницима новог америчког председника

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кесић се састао са Трамповим шефом кабинета Рајнсом Прибусом и саветником за спољну политику Џорџом Пападопулосом.

Он је пренео детаље тих разговора, чија суштина је да Трамп и његови сарадници воле Србе и да ће у спољној политици САД доћи до тектонских промена.

– Прве поруке су врло позитивне. Са Пападополосом сам имао мало дужи разговор, али целокупно могу да кажем да сам више него задовојан оним сто сам чуо. Не могу да улазим у све детаље, али бих само рекао да је и за Србију и за РС кључно да ова администрација остаје одлучна да убрзано побољша односе са Русијом и да су свесни да је нови председник веома популаран међу Србима у Америци, али и у Србији и у РС.

Срби полажу велике наде у Трампа и промену америчке спољне политике. Може ли се десити да у Вашингтону престану да гледају на нас као на црну овцу?

– Охрабљује ме то сто је господин Прибус на крају нашег кратког разговора, упоређујући однос одлазеће администрације према Србима, рекао да они, односно Трампова администрација, воле Србе и показао ми је уздигнути палац као потврду да ће ствари другачије да изгледају у односима са Србима. Мислим да по свим сигналима које смо добили моземо да каземо да ту постоји широк простор за нагло унапређење односа и Србије и РС са новом америчком администрацијом. У великој мери је до нас да ли ћемо искористити тај простор.

Једна од првих Трампових одлука је опозив свих амбасадора. Знате ли ко ће доћи у БиХ и у Србију?

– То је у јавности погрешно представљено. Његова одлука се није односила на све амбасадоре, него само на оне који су политички постављени. Сви амбасадори који нису политички постављени, ипак ће се морати држати новог правила које је најавио председник Трамп у свом говору после полагања заклетве. Они ће морати да се уздрже од мешања у унутрашњу политику земаља у којима се налазе и мораће да престану да намећу своју вољу и да намећу појединце и политичке странке које њима служе као верне слуге.

Сведоци смо да је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић боравила у САД пред инаугурацију новог председника, као и Хашим Тачи, председник самопроглашеног Косова. Може ли нам се десити да и једни и други лобирањем ухвате прикључак са Трампом пре нас?

– То неће да се деси, иако Хрватска има бољу почетну позицију од власти у Приштини. Ипак, хрватска председница и хрватска влада су као многе владе и власти у Европи све ставили у корпу госпође Клинтон и били су изненађени када је она изгубила.

Они морају да се добро потруде и да ангажују лобисте да би сада покушали испеглати то што су на разне начине подржавали Хилари Клинтон. Република Српска и Србија су већ успеле направити контакт са кабинетом новог председника и очекујем да ће врло брзо да следе и комуникације и састанци на високом нивоу.

Извор:Информер.рс/Ало