Издвајамо Православље

ПРАЗНИК ИКОНЕ БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ: Овом молитвом треба да се моле све мајке и жене!(ВИДЕО)

Православна црква и њени верници данас, 25. јануара, славе чудотворну икону Пресвете Богородице Млекопитатељнице. На овој икони приказана је Мајка Божја како доји малог Исуса Христа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У српски манастир Хиландар на Светој Гори ову икону је донео Свети Сава. Њој треба да се моле све мајке и жене. Верује се да она помаже приликом порођаја, при недостатку млека, помаже за здравље и оздрављење, помаже да деца буду добра, али и за спасење.

Молитва Богородици Млекопитатељници

Прими, Госпођо Богородице, сузна мољења Твојих слугу, који Ти прибегавају. Видимо Те на светој икони како на рукама носиш и млеком храниш Сина Твог и Бога нашег, Господа Исуса Христа. Јер иако си безболно родила Њега, све мајчинске туге знаш и немоћи синова и кћери видиш. Зато топло припадајући исцелитељном образу Твоме, скрушено га целивајући, молимо Те свемилостива Владичице, нас грешне, који смо осуђени да се у мукама рађамо и у бригама васпитавамо, милостиво помилуј и сажаљиво заступи.

Децу нашу, као и родитеље њихове, од тешких болести и горких невоља избави. Даруј им здравље и благовремену помоћ, да све више и више узрастају, радошћу и утехом испуњујући родитеље своје, тако да се и сада посредовањем Твојим из уста мале деце и која сисају начини хвала Теби.

О, Мајко Сина Божијег, сажали се на све мајке синова људских и на немоћне људе Твоје; болести које су нас снашле брзо исцели, надолазеће на нас муке и жалости утишај, и не презри сузе и уздахе слугу Твојих. Услиши у дан невоље оне који прибегавају икони Твојој, а у дан радости и избављења прими песму хвале из наших благодарних срца. Узнеси молбе наше ка престолу Сина Твога и Бога нашег, да милостив буде гресима и слабостима нашим, и да распростре милост Своју на оне који знају Име Његово, тако да и ми и деца наша прослављамо Тебе, милосрдну заступницу и несумњиву наду рода нашег у векове векова. Амин!

Тропар – Молитвена песма Богородици Млекопитатељници

Вољом Очевом од божанског Духа без семена си зачела Сина Божијег. Јер Онај који је од Оца без матере пре свих векова, ради нашег спасења произишао је из тебе, без оца, телесно, као Младенац (Дете), и млеком си га својим хранила. Зато не престај да се молиш за избављење душа наших од свих жалости.

Теби изабраној од кћери људских да будеш Мати Христа Бога нашег, из љубави приносимо песме хвале. А ти, Која си Сина Божијег неисказано родила, и као Младенца млеком хранила, сачувај нас од насрнулих на нас зала, жалости и невоља, да Ти непрестано кличемо:
Радуј се, Богородице Дјево, Млекопитатељнице, орадости нас благодаћу Сина Твојега!

Извор:Курир.рс Стил