Регион

Преокрет: „Немачка ће расправљати о увођењу санкција Додику“

Након што су САД увеле санкције Милораду Додику немачка влада ће, заједно с партнерима из ЕУ, разговарати о увођењу европских санкција против њега.
То је потврђено “Авазу” у канцеларији министра спољних послова Немачке Франк-Валтера Штајнмајера, чиме су демантовани наводи из медија да Немачка, те ЕУ априори неће увести санкције против лидера РС.

Немачка влада, како пише “Аваз”, веома је забринута због деловања председника Републике Српске, односно његове растуће реторике о поделама БиХ.

– Тражимо поштовање одлука Уставног суда БиХ, а, с друге стране, подржавамо правосуђе БиХ да одлукама заснованим искључиво на праву решава спорна антиуставна питања. Веома пажљиво ћемо пратити развој ситуације у БиХ те ћемо предузети мере ако дође до додатне ескалације – рекли су у канцеларији шефа немачке дипломатије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Одбора за људска права у немачком Бундестагу Михаел Бранд, иначе један од партијских сарадника немачке канцеларке Ангеле Меркел у ЦДУ, у интервјуу за “Аваз” од Штајнмајера је тражио да правовремено и јасно реагује.

Такође, захтевао је да се и унутар ЕУ покрену санкције против председника РС.

– Дипломате у Бриселу и Берлину не смеју дуже бити пуки гледаоци ове ситуације, времена је све мање. Додикова најава о једностраном померању граница у Европи је опасна игра ватром. Када осигурач почне горети, биће прекасно – казао је Бранд.

Немачки „Спиегел“, иако се позива на дипломатске изворе да влада Немачке за сада неће реаговати мерама против Додика, у својој анализи наводи да је на западном Балкану поново кризно стање те да националисти јачају.

“У сенци великих криза у Сирији и Украјини, на југоистоку Европе тињају конфликти који би могли у свако време прерасти у крваве сукобе. Посебно су заразне кризе у Босни и Херцеговини, те на Косову”, истиче се у анализи овог угледног немачког магазина.

Извор: Vestionline/Avaz.ba