Издвајамо Србија

Приштина ће тражити да се ухапсе НИКОЛИЋ,ДАЧИЋ,ВУЧИЋ?!

Премијер тзв. Косова Иса Мустафа изјавио је да Приштина очекује да Француска узме у обзир да је потерница против Рамуша Харадинаја „искључиво политичка“, док министарка за дијалог Едита Тахири сматра да би косовске власти требало да издају налоге за хапшење српских званичника.

Мустафа је рекао да потерница нема никакву правну или легалну основу и позвао је француске власти да ослободе бившег хашког оптуженика и лидера Алијансе за будућност Косова који је у притвору у Француској, јавља АП, преноси Танјуг.

Француски апелациони суд је јуче одлучио да ће Рамуш Харадинај остати у притвору док Србија не буде упутила званичан захтев за изручење, преноси Ројтерс. Приштински медији јављају да се Харадинај јуче у пратњи француске полиције појавио пред тужиоцем на суду у Колмару, који треба да одлучи да ли је захтев Србије за изручењем валидан.

Како је пренела ТВ РТК2, Мустафа је и на седници владе изразио забринутост због привођења Харадинаја рекавши да су потернице „политичке, а не правне и дизајниране су тако да изазову тензије и сукобе“.

Мустафа је, како се наводи, рекао и да ће Приштина од међународне заједнице тражити да евентуално изручење Харадинаја Србији спречи. Он је додао да ће размотрити и опцију предузимања реципрочних мера против Србије уколико се настави са хапшењем, како је рекао „бораца за слободу Косова“.

Тахири: Треба одговорити реципрочно
Министарка тзв. Косова за дијалог са Србијом Едита Тахири поновила је да Косово треба да одговори реципроцитетом на налоге за хапшење које је издала Србија, односно налозима за хапшење званичника Србије.

Едита Тахири рекла је да Србија ниједном није прихватила да се у Бриселу разговара о налозима за хапшење, док је за хапшење лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја навела да може да изазове тензије између две земље, преносе српски медији.

Истовремено, председник парламентарне странке Инцијатива за Косово Фатмир Љимај се заложио за подизање оптужница против председника Србије Томислава Николића, премијера Александра Вучића и министра спољних послова Србије Ивице Дачића.

„Чуди ме да тужилаштво и наша земља не издају налоге за хапшење Николића, Вучића и Дачића, пошто су они креатори етничког чишћења и то су људи који су у то време боравили у хотелу Гранд“, казао је Љимај, преноси Бета.

Подсетимо, Харадинај је ухапшен у среду у Француској на основу потернице Србије због сумње да је починио ратни злочин.

Извор:ИН4С

loading...
Loading...